Kolegiátní kapitula Nanebevzetí Panny Marie na hradě Karlštejně: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m nyní podrobnější kat. Karlštejn
Serych (diskuse | příspěvky)
→‎Sídelní kanovníci: - úprava místa po přeložení faráře
Řádek 27: Řádek 27:
=== Sídelní kanovníci ===
=== Sídelní kanovníci ===


* [[děkan]]: Mgr. Josef Pecinovský – [[farář]] v [[Beroun|Berouně]] (kanovníkem od [[1. srpen|1. srpna]] [[2004]], děkanem od [[6. únor|6. února]] [[2006]])
* [[děkan]]: Mgr. Josef Pecinovský – [[farář]] v [[Kostel_Nanebevzetí_Panny_Marie_(Modřany)|modřanské farnosti]] (kanovníkem od [[1. srpen|1. srpna]] [[2004]], děkanem od [[6. únor|6. února]] [[2006]])


=== Nesídelní kanovníci ===
=== Nesídelní kanovníci ===

Verze z 5. 8. 2012, 14:10

Kolegiátní kapitula Nanebevzetí Panny Marie na hradě Karlštejně byla založena 27. března 1357 českým králem a římským císařem Karlem IV.

Zakládací listina

Zakládací listina kapituly karlštejnské z 27. 3. 1357

Zakládací listina kapituly je dodnes zachována v originále v Národním archivu ve sbírce Guberniální listiny (ič. 67), pouze mírně poškozená (na několika místech prokousána od myší a s utrženou voskovou majestátní pečetí Karla IV.). Text listiny je znám i z řady opisů a byl několikrát vydán i v českém překladu. Je to pozoruhodná slavnostní listina, jejíž arenga (zdůvodnění založení kaplí na Karlštejně) je malým teologickým traktátem o úctě k ostatkům Umučení Páně, které byly na Karlštejně shromážděny do velkého zlatého ostatkového kříže (tzv. korunovační kříž Království českého). Autorem tohoto úvodu je v zásadě sám Karel IV., ale konkrétní formulaci měl na starosti asi biskup Jan ze Středy.

Kromě duchovní služby bylo úkolem karlštejnských kanovníků také střežení klenotů uchovávaných na hradě Karlštejně. Podle nařízení zakladatele se každoročně koná na Karlštejně zádušní mše za Karla IV. vždy v neděli nejbližší výročí jeho úmrtí (některé zdroje však tvrdí, že tato tradice byla v 2. polovině 20. století dočasně přerušena). V současné době leží ve farnosti Řevnice (samostatná farnost Karlštejn-hrad, v poslední době spravovaná excurrendo, zanikla s účinností k 1. červenci 2006).

Bývalí kanovníci

Zemřelí kanovníci

... a řada dalších

Dosud žijící bývalí kanovníci

Současní kanovníci

Sídelní kanovníci

Nesídelní kanovníci

Čestní kanovníci

Externí odkazy

Fotografie