Katedra historie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mrgumby (diskuse | příspěvky)
m Lepší formulace nadpisu
Mrgumby (diskuse | příspěvky)
Řádek 33: Řádek 33:
'''Jaroslav Sýkora''' - historik a didaktik dějepisu. Stal se také děkanem Pedagogické fakulty MU.
'''Jaroslav Sýkora''' - historik a didaktik dějepisu. Stal se také děkanem Pedagogické fakulty MU.


'''Jaroslav Vaculík''' - historik. Jeho práce popisují problematiku Čechů v cizině v 19. a 20. století.
'''[[Jaroslav Vaculík]]''' - historik. Jeho práce popisují problematiku Čechů v cizině v 19. a 20. století.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 22. 6. 2011, 09:33

Katedra historie je jednou ze součástí Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Vznikla v roce 1946. Jejím současným vedoucím je Jaroslav Vaculík. Sídlí v budově Pedagogické fakulty na Poříčí 7. Katedra vydává Sborník prací pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, řada společenských věd.

Historie

Pracoviště vzniklo jako celá fakulta v roce 1946 a původně neslo název historický seminář. Jeho úkolem bylo připravovat budoucí učitele tehdejších měšťanských škol. Původně mělo dvě oddělení – prehistorické (ředitel František Kalousek) a historické (ředitel Zdeněk Hájek, který byl zároveň administrativním ředitelem celého semináře). V roce 1950 proběhla reorganizace fakultních seminářů na katedry. Tehdy se historický seminář stal součástí katedry dějepisu, zeměpisu a občanské nauky. Vedoucím této katedry se stal František Kalousek. Od roku 1949 až do zrušení pedagogické fakulty v roce 1953 prováděl historický seminář samostatné archeologické výzkumy ve Znojmě – Hradišti. Vedl jej František Kalousek.

V roce 1953 byla celá pedagogická fakulta přeměněna tehdejším komunistickým režimem na Vyšší pedagogickou školu, což bylo spojeno s novou reorganizací – vznikla zde katedra dějepisu a ústavy ČSR. Jelikož František Kalousek přešel na filozofickou fakultu, vedoucím katedry se stal Zdeněk Hájek. O šest let později, v roce 1959, proběhla další reorganizace (přeměna školy na Pedagogický institut). Byla obnovena katedra dějepisu, zeměpisu a občanské nauky. Vedením této katedry byl pověřen František Frendlovský.

Roku 1964 byla obnovena Pedagogická fakulta jako součást brněnské univerzity a o rok dříve vznikla samostatná katedra dějepisu. Jejím vedoucím byl Jaroslav Sýkora. Od roku 1982 vstoupila v platnost integrace oborů v rámci brněnské univerzity a studium dějepisu bylo proto přesunuto zejména na filozofickou fakultu. S tím byla spojena částečná likvidace katedry dějepisu na pedagogické fakultě a mnoho pracovníků muselo odejít na jiná pracoviště. Ostatní se podíleli na vytvoření katedry didaktiky dějepisu a regionálních dějin. Její vedení převzal po Sýkorovi od roku 1984 František Čapka. Další reorganizací se katedra didaktiky dějepisu a regionálních dějin stala pouze jedním z oddělení nové, větší katedry regionální geografie, regionální historie a didaktiky dějepisu. Tuto novou velkou katedru vedl Stanislav Horník.

Teprve listopad 1989 vytvořil podmínky pro obnovení samostatné katedry historie. Ta tak byla znovu ustavena v roce 1990 a jejím vedoucím se stal Otto Zwettler. Po něm převzal vedení v letech 1996 – 2000 Bohuslav Klíma mladší. Od roku 2000 vede katedru Jaroslav Vaculík.

Spolu s Bohuslavem Klímou se na katedru historie vrátil od roku 1993 také archeologický výzkum ve Znojmě – Hradišti. Katedra historie je jedinou katedrou historie v ČR, která je vlastníkem dekretu ministerstva kultury, opravňující k samostatným archeologickým výzkumům (na univerzitách tento dekret jinak vlastní výhradně katedry archeologie).

Někteří významní členové pracoviště v průběhu jeho existence

František Čapka - historik. Jeho jméno je spojeno s problematikou regionálních dějin a s historií odborového hnutí. Stal se autorem několika učebnic dějepisu.

Zdeněk Hájek - historik, věnující se zejména problematice česko-polských dějin 19. století.

Stanislav Julínek - didaktik a metodik dějepisu.

František Kalousek - archeolog, zabývající se zejména obdobím Velké Moravy. Jeho jméno je spojeno zejména s Pohanskem u Břeclavi.

Bohuslav Klíma mladší - archeolog zabývající se obdobím raného středověku.

Marie Marečková - historička, oblastí jejího zájmu se stala raně novověká města a české právní dějiny.

Ctibor Nečas - historik. Zabýval se především osudy českých a slovenských Romů v době okupace.

Jaroslav Sýkora - historik a didaktik dějepisu. Stal se také děkanem Pedagogické fakulty MU.

Jaroslav Vaculík - historik. Jeho práce popisují problematiku Čechů v cizině v 19. a 20. století.

Odkazy

Literatura

KOVÁČIK, Josef: Historie archeologických výzkumů na Hradišti sv. Hypolita ve Znojmě do roku 1957 (Bakalářská práce), Brno, PedF MU, 2007.

MIHOLA, Jiří: Jaroslav Vaculík šedesátiletý. In: Sborník prací Pedagogické fakulty MU, řada společenských věd č. 22. (ed. J. Mihola). Brno, Masarykova univerzita 2007, s. 195-218.

SÝKORA, Jaroslav: První léta archeologických výzkumů staroslovanského hradiska ve Znojmě - Hradišti. In: 50 let archeologickcýh výzkumů MU na Znojemsku, Brno, Masarykova univerzita, 2000.

VACULÍK, Jaroslav: Katedra historie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. In: Historikův adresář. Praha, Sdružení historiků 2002, s. 61-62.

VACULÍK, Jaroslav: Katedra historie. Informační příručka. Brno, MU 2003. 47 s. 2. vyd. 2004.

VACULÍK, Jaroslav: Vývoj nynější katedry historie a jejich personálního obsazení v letech 1946 – 2004. In: Sborník prací PdF MU, řada společenských věd č. 20, 2004, s. 156 – 158.

Externí odkazy