Patchwork: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Přidání odkazu
m Verze 6461203 uživatele Lukasekrod (diskuse) zrušena - dekorace do auta neni ono
Řádek 15: Řádek 15:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.jrpatchwork.ic.cz/foto/foto1.php Ukázky patchworku 1]
* [http://www.bargello.cz/Index.aspx?IOdd=50&OI=6 Ukázky patchworku 1]
* [http://www.bargello.cz/Index.aspx?IOdd=50&OI=6 Ukázky patchworku 2]
* [http://www.fouskova.net/doku.php?id=patchwork Ukázky patchworku 2]
* [http://www.fouskova.net/doku.php?id=patchwork Ukázky patchworku 3]
* [http://patchwork-quilting.cz/galerie/patchwork/ Ukázky patchworku 3]
* [http://patchwork-quilting.cz/galerie/patchwork/ Ukázky patchworku 4]


[[Kategorie:Ruční práce]]
[[Kategorie:Ruční práce]]

Verze z 18. 3. 2011, 15:03

Patchworkový přehoz

Patchwork (patch - záplata, vyrobeno ze záplat) je zvláštní technika sešívání látek. Jedná se o sešívání malých, různě barevných kousků látek tak, že spolu vytvářejí větší geometrické vzory. Výsledný patchwork je pak spojen s dalšími vrstvami látky a je ještě ozdobně prošíván drobnými stehy. Prošitý patchwork se nazývá quilt. Původně se jednalo výhradně o ruční práci, dnes již existují speciální šicí stroje, na kterých lze patchwork vytvářet.

Původně vznikl patchwork mezi ženami amerických osadníků, které tímto způsobem chtěly zhodnotit zbytky látek nebo využít látky z již obnošených šatů. Dal se tak znovu použít i malý kousek vhodné látky. Dnes se patchwork vyrábí ze speciálních materiálů, které mají vhodnou barvu a obvykle jsou potištěny drobným vzorem. Základem bývá 100% bavlněná látka.

Dnes se stává technika patchworku opět velmi populární mezi spotřebiteli i mezi ženami, které mají patchwork jako své umělecké hobby.

Patchwork se nejčastěji používá k výrobě quiltů (deky, přehozy, polštáře), ale může být použit i pro výrobu batohů, textilních dekorací, teplých bund, kabátů a jiných oděvních doplňků.

Detail zpracování

Po druhé světové válce se zdálo, že techniky patchworku a quiltu již patří minulosti. V poslední době ale zájem o tuto textilní techniku prudce vzrůstá. Obrovskou popularitu získává patchwork a quilt zejména ve Spojených státech a Japonsku. Také v Česku vznikají patchworkové kluby, pořádají se přednášky a školení, výstavy a objevují se knihy i obchody s bohatou nabídkou různého zboží vyrobeného touto tradiční technikou.

Související články

Externí odkazy