Steh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: steh v chirurgii.
Několik průběžných stehů při vyšívání

Steh je úsek nitě mezi dvěma vpichy při šití či vyšívání, jeden z řady pracovních kroků vytvářejících šev. Používá se obvykle v textilní či kožené výrobě. Technicky vzato se jedná o rovinný či prostorový útvar vytvořený provázáním nebo protažením jednoho šicího materiálu (nitě) či skupinou materiálů v šitém materiálu (např. v látce).[1] Stehy mohou být ruční či strojové. Opakováním více stejných stehů vzniká stehový řádek nebo též štep.[1] Steh je charakterizovaný svou délkou, šířkou a napětím.

Třídy stehů[editovat | editovat zdroj]

Technická norma ISO 4915 třídí stehy podle způsobu, jakým se dosahuje provázání při určitém počtu nití, do osmi základních tříd:[2]

  1. jednonitné řetízkové stehy
  2. ruční stehy
  3. dvou- a vícenitné vázané stehy
  4. dvou- a vícenitné řetízkové stehy
  5. obnitkovací stehy
  6. krycí stehy
  7. jednonitné vázané stehy
  8. kombinované (zajišťovací) stehy

Ruční stehy[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejběžnější a nejjednodušší stehy při ručním šití patří:[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŠNAJBERKOVÁ, Eva. Hodnocení prosekávání švů pro kožené materiály. Liberec, 2010 [cit. 2021-01-27]. 155 s. diplomová práce. Technická univerzita v Liberci, Fakulta textilní. Vedoucí práce doc. Ing. Antonín Havelka, CSc.. s. 11. Dostupné online. Dále též jen Šnajberková (2010).
  2. Šnajberková (2010). S. 13-15.
  3. HLOBILOVÁ, Michaela. Technika ručního šití a její uplatnění v projektovém vyučování na 1.stupni ZŠ. , 2019 [cit. 2021-01-27]. 155 s. Diplomová práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Mgr. Pavlína Částková, Ph.D.. s. 40. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]