Nadsvětelná rychlost: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele „78.102.109.202“ vrácena do předchozího stavu, jehož autorem je „JAnDbot“.
m upřesnění pahýlu
Řádek 24: Řádek 24:
*[[Čerenkovovo záření]]
*[[Čerenkovovo záření]]


{{Pahýl - fyzika}}
{{Pahýl - optika}}


[[Kategorie:Světlo]]
[[Kategorie:Světlo]]

Verze z 14. 7. 2008, 19:53

Nadsvětelná rychlost (v angličtině je rozšířená a i v českém prostředí občas užívaná zkratka FTL z faster than light - rychlejší než světlo) je rychlost větší než rychlost světla (ve vakuu), jež činí 299 792 458 metrů za sekundu. To je podle současného vědeckého poznání prezentovaného Einsteinovou teorií relativity nejvyšší rychlost, kterou lze přenášet jakoukoli formu informace. Hmotná tělesa této rychlosti nemohou vůbec dosáhnout. Některé kvantové jevy se sice dějí rychleji (kolaps vlnové funkce nastává okamžitě), ale zdá se, že je nelze využít k přenosu informace nadsvětelnou rychlostí.

Nadsvětelná rychlost ve fyzice

Podle teoretické fyziky je možné limit rychlosti světla prakticky obejít pomocí zakřivení časoprostoru: informace se sice nebude pohybovat rychleji než světlo v prostoru ve kterém cestuje, ale bude se to tak jevit pokud budeme prostor pokládat za euklidovský. Typickým příkladem zakřivení prostoru umožňující přenos informace i hmoty nadsvětelnou rychlostí je červí díra. Prakticky použitelná metoda vytvoření takového zakřivení ani přírodní jev podobného typu zatím nebyly objeveny.

Teoretické úvahy o pohybech nadsvětelnou rychlostí vedly ve fyzice k zavedení hypotetické částice označované jako tachyon.

Nadsvětelná rychlost v prostředí

Světlo, prostupující se nějakou látkou, se pohybuje pomaleji, než je rychlost světla ve vakuu, a to v poměru indexu lomu této látky. Urychlené částice se pak v takovém prostředí mohou pohybovat rychleji, než je rychlost světla v tomto prostředí, byť se pohybují pomaleji, než je rychlost světla ve vakuu. Důsledkem je jev zvaný Čerenkovovo záření.

Nadsvětelná rychlost v literatuře

Kromě spekulací v teoretické fyzice se hypotetickými způsoby, jak dosáhnout přepravy nebo komunikace nadsvětelnou rychlostí, zabývá zejména science fiction. Mezi takové fiktivní technologie patří cestování hyperprostorem, warp, teleportace apod., využívány jsou i přírodní nebo umělé červí díry.

Podsvětelná rychlost

Rychlost pohybu, která je menší než rychlost světla se označuje jako podsvětelená rychlost. Všechny pohyby hmotných částic jsou podsvětelné.

Rychlost pohybu, která je rovna rychlosti světla, se označuje jako světelná rychlost.

Související články

Šablona:Pahýl - optika