Lothar II. Lotrinský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gravedigger (diskuse | příspěvky)
upravit, někdo může dodělat wikilinky, doplnit kategorii, interwiki, celkouvě se mi to zdá nepřehledný.
m kategorizace, iwiki ,typo
Řádek 1: Řádek 1:
{{upravit}}
{{upravit}}
'''Lothar II.'''
'''Lothar II.'''
syn [[Lothar I.|Lothara I]]., po jeho smrti získal vcelku nesourodé území. Krom několika výprav proti [[Normandie|normanským]] [[pirát]]ům se jeho snaha zaměřovala spíše na úsilí rozvést se se svojí ženou [[Theutbergou]] a eventuálně si vzít svojí milenku [[Waldrada|Waldradu]]. To zároveň ovlivňovalo jeho vztahy s jeho strýci, Ludvíkem II. Němcem a Karlem Holým, kteří měli o území Lotharingie zájem. Lothar totiž měl jediného nelegitimního syna Huga a pouze sňatek s Waldradou mohl z Huga udělat právoplatného dědice trůnu. Když však konečně jeho původní žena Teutberga roku 869 svolila s rozvodem, Lothar II. záhy umírá na chřipku a jeho syn je Karlem Holým i Ludvíkem Němcem prohlášen za nelegitimního dědice a celá Lotharingie je smlouvou z Meersenu roku 870 rozdělena mezi Východofranskou a Západofranskou říši. Hugo pak byl následně odškodněn rozsáhlými statky v Alsasku.
syn [[Lothar I.|Lothara I]]., po jeho smrti získal vcelku nesourodé území. Krom několika výprav proti [[Normandie|normanským]] [[pirát]]ům se jeho snaha zaměřovala spíše na úsilí rozvést se se svojí ženou [[Teutberga|Theutbergou]] a eventuálně si vzít svojí milenku [[Waldrada|Waldradu]]. To zároveň ovlivňovalo jeho vztahy s jeho strýci, [[Ludvík II. Němec|Ludvíkem II. Němcem]] a [[Karel II. Holý|Karlem Holým]], kteří měli o území [[Lotharingie]] zájem. Lothar totiž měl jediného nelegitimního syna Huga a pouze sňatek s Waldradou mohl z Huga udělat právoplatného dědice trůnu. Když však konečně jeho původní žena Teutberga roku 869 svolila s rozvodem, Lothar II. záhy umírá na chřipku a jeho syn je Karlem Holým i Ludvíkem Němcem prohlášen za nelegitimního dědice a celá Lotharingie je [[Smlouva z Meersenu|smlouvou z Meersenu]] roku [[870]] rozdělena mezi [[Východofranská říše|Východofranskou]] a [[Západofranská říše|Západofranskou]] říši. Hugo pak byl následně odškodněn rozsáhlými statky v Alsasku.


[[Kategorie:Burgundští panovníci]]
[[Kategorie:Karlovci]]
[[Kategorie:Narození 835]]
[[Kategorie:Úmrtí 869]]

[[ca:Lotari II de Lotaríngia]]
[[en:Lothair II of Lotharingia]]
[[de:Lothar II. (Lothringen)]]
[[et:Lothar II (Lotring)]]
[[es:Lotario II de Lotaringia]]
[[fr:Lothaire II de Lotharingie]]
[[ko:로타르 2세]]
[[it:Lotario II di Lotaringia]]
[[lb:Lothaire II. vu Loutrengen]]
[[nl:Lotharius II]]
[[ja:ロタール2世]]
[[pl:Lotar II]]
[[ru:Лотарь II (король Лотарингии)]]
[[sr:Лотар II (краљ Лотарингије)]]
[[sv:Lothar II]]
[[zh:洛泰尔二世 (洛林)]]

Verze z 20. 6. 2008, 00:44

Lothar II. syn Lothara I., po jeho smrti získal vcelku nesourodé území. Krom několika výprav proti normanským pirátům se jeho snaha zaměřovala spíše na úsilí rozvést se se svojí ženou Theutbergou a eventuálně si vzít svojí milenku Waldradu. To zároveň ovlivňovalo jeho vztahy s jeho strýci, Ludvíkem II. Němcem a Karlem Holým, kteří měli o území Lotharingie zájem. Lothar totiž měl jediného nelegitimního syna Huga a pouze sňatek s Waldradou mohl z Huga udělat právoplatného dědice trůnu. Když však konečně jeho původní žena Teutberga roku 869 svolila s rozvodem, Lothar II. záhy umírá na chřipku a jeho syn je Karlem Holým i Ludvíkem Němcem prohlášen za nelegitimního dědice a celá Lotharingie je smlouvou z Meersenu roku 870 rozdělena mezi Východofranskou a Západofranskou říši. Hugo pak byl následně odškodněn rozsáhlými statky v Alsasku.