Václav Pospíšil: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m vnit. odk.
Řádek 114: Řádek 114:
| wikicitáty =
| wikicitáty =
}}
}}
R. D. '''Václav Pospíšil''' (6. listopadu 1935, Číhošť – 15. května 2021, Červený Kostelec) byl český římskokatolický duchovní, pamětník událostí tzv. Číhošťského zázraku, dlouholetý duchovní správce (administrátor a později farář) v Úpici.
R. D. '''Václav Pospíšil''' (6. listopadu 1935, [[Číhošť]] – 15. května 2021, [[Červený Kostelec]]) byl český římskokatolický duchovní, pamětník událostí tzv. Číhošťského zázraku, dlouholetý duchovní správce (administrátor a později [[farář]]) v [[Úpice|Úpici]].


== Život ==
== Život ==

Verze z 2. 6. 2021, 13:31

Reverendus Dominus
Václav Pospíšil
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézekrálovéhradecká
Svěcení
Kněžské svěcení26. června 1960
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • duchovní správce v Úpici (1977–2006)
Osobní údaje
Datum narození6. listopadu 1935
Místo narozeníČíhošť
Datum úmrtí15. května 2021
Místo úmrtíHospic sv. Anežky České, Červený Kostelec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

R. D. Václav Pospíšil (6. listopadu 1935, Číhošť – 15. května 2021, Červený Kostelec) byl český římskokatolický duchovní, pamětník událostí tzv. Číhošťského zázraku, dlouholetý duchovní správce (administrátor a později farář) v Úpici.

Život

Mládí

Byl synem číhošťského kováře Václava Pospíšila staršího a jeho manželky Růženy, rozené Prosové. V adventu roku 1949 se stal spolu se svým otcem a dalšími lidmi svědkem pohybu kříže v číhošťském kostele. Jeho otec byl následně prvním, kdo na tento jev upozornil místního duchovního správce, Josefa Toufara. Václav Pospíšil mladší byl následně jedním z těch, s nimiž Toufar sepisoval o události protokol pro účely zamýšleného církevního šetření. Z toho nakonec sešlo, kněz Toufar byl uvězněn a následně zemřel na následky mučitelských metod, užitých na něj během výslechů vyšetřovatelem Ladislavem Máchou. Mezi zatčenými byl také kovář Pospíšil a vyslýchána byla také celá jeho rodina. Jeho syn na tyto události po zbytek života jen velmi nerad vzpomínal.

Kněžství

Václav Pospíšil později vystudoval teologii, v červnu roku 1960 byl v Litoměřicích vysvěcen na kněze a inkardinován do královéhradecké diecéze. Následně byl ustanoven kaplanem v Pardubicích. Později již samostatně působil v Horním Maršově a přilehlých farnostech v náročných podmínkách východních Krkonoš a pohraničí. Nějakou dobu také navíc obstarával duchovní službu u řeholních sester v Dolním Lánově. Životní podmínky na maršovské faře byly navíc velmi těžké. V roce 1977 byl ustanoven administrátorem v Úpici a ex currendo v Markoušovicích a při neobsazení funkce lokalisty také v Malých Svatoňovicích, které byly až do roku 2010 s Úpicí formálně propojeny. Mezi farníky byl znám také jako velký sportovec, který například v zimě, při nesjízdnosti komunikací docházel do některých míst na bohoslužby pěšky. Zorganizoval také rozsáhlou rekonstrukci farního kostela sv. Jakuba Staršího v Úpici. Tu nejen organizoval, ale také na ní sám fyzicky se svými farníky pracoval.

Závěr života

Po odchodu do penze zůstal Václav Pospíšil žít v Úpici jako soukromá osoba a dokud to jeho fyzické síly umožňovaly, podle potřeby vypomáhal v duchovní správě, zejména ve filiálním kostele sv. Bartoloměje v Batňovicích. Spisovateli, básníku a dokumentaristovi Miloši Doležalovi poskytl některá cenná svědectví ohledně někdejších číhošťských událostí. Počátkem dubna roku 2021 byl pro progredující zdravotní potíže hospitalizován v Hospici sv. Anežky České v Červeném Kostelci, kde také 15. května téhož roku zemřel. Následující sobotu, 22. května, byl pohřben do kněžského hrobu na hřbitově v Úpici.

Odkazy

Literatura

Související články

Externí odkazy