Diskuse s wikipedistou:Okarina: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Ladin v tématu „Major Zeman
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová sekce →‎Major Zeman
Okarina (diskuse | příspěvky)
Řádek 113: Řádek 113:


Ahoj, díky za přidávání informací. Mohl bys k nim prosím ještě do článku doplnit zdroj informací?--[[Wikipedista:Ladin|Ladin]] ([[Diskuse s wikipedistou:Ladin|diskuse]]) 22. 3. 2019, 12:29 (CET)
Ahoj, díky za přidávání informací. Mohl bys k nim prosím ještě do článku doplnit zdroj informací?--[[Wikipedista:Ladin|Ladin]] ([[Diskuse s wikipedistou:Ladin|diskuse]]) 22. 3. 2019, 12:29 (CET)
Moc rád bych, ale nenašel jsem v té nové podobě editace stránek, jak přidávat reference. Pokud víte jak, dejte mi, prosím, návod. Děkuji. --[[Wikipedista:Okarina|Okarina]] ([[Diskuse s wikipedistou:Okarina|diskuse]]) 22. 3. 2019, 14:07 (CET)

Verze z 22. 3. 2019, 15:07

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. --Horst 20:51, 9. 8. 2007 (UTC)

Karafiát

Myslím, že smazání obrázku bylo trochu unáhlené. Vzhledem k tomu, že Karafiát zemřel v r. 1929 a jeho fotografie byla rozhodně pořízena hodně let před jeho smrtí, je prakticky jisté, že autorská práva fotografa k fotografii vyhasla. Navíc pokud se jedná o dílo anonymní, tak se 70letá lhůta počítá od jeho vzniku, nikoli od smrti autora. --Qasinka 19:27, 13. 8. 2007 (UTC)

Jsem stejného názoru, ale ne tak "Vrba", který si už za mazání ve Wikipedii vysloužil pár metálů a je na to zřejmě patřičně hrdý. Okarina 06:35, 14. 8. 2007 (UTC)

Syrské písmo

Zdravím kolego. Můžeš prosím patřičně opravit ten článek? Ve větách ti tam evidentně chybí jistá slova, která jsi ve spěchu nenapsal. Díky --Kirk 15:43, 14. 12. 2007 (UTC)

Používejte prosím tlačítko Ukázat náhled

Prosím, věnujte pozornost upozornění, že máte používat tlačítko Ukázat náhled. Neberte to, prosím, na lehkou váhu. Důvody, proč se má toto tlačítko používat, máte uvedeny výše. Kromě technických záležitostí jde i o ohleduplnost vůči lidem, kteří sledují poslední změny nebo budou někdy muset něco hledat v historii (jednotlivých verzích) článků. Věřím, že pochopíte, že je opravdu nanejvýš vhodné a žádoucí toto tlačítko používat. Děkuji za pochopení. -- Mercy (|Ω) 09:04, 7. 3. 2008 (UTC)

Copyrigt

Dobrý den a díky, že se věnujete Bonhoefferovi. Bohužel mám za to, že ta píseň jednak moc do Wikipedie nepatří (nejsme zpěvník, ale encyklopedie) a hlavně by pro její uveřejnění musel být k dispozici jak copyright autora (tedy v tomto případě dědiců, trvá to 70 po smrti), tak i překladatelů. Což ale nejspíš nemáme, takže ji raději jdu vymazat. Nezlobte se prosím na mě a ještě jednou děkuji za článek o tomto zajímavém mysliteli a zároveň velkém člověku.--Ioannes Pragensis 18. 7. 2008, 18:42 (UTC)


Farní sbory

Dobrý den, prosím uvádějte zdroje vašich tvrzení v článcích, kvůli ověřitelnosti(wikipedie:ověřitelnost), a také Vás prosím dokládejte články alespoň dvěmi nezávislími netriviálními a věrohodnými zdroji wikipedie:2NNVZ, jinak existuje nebezpečí že budou mazány jako nevýznamné. Děkuji--H11 17. 10. 2008, 22:11 (UTC)

odpověděl jsem vám na své diskuzní stránce, některé informace, které jsem smazal jsou neencyklopedické , jiné by se dali použít, ale užijte je ve větách. --H11 18. 10. 2008, 10:47 (UTC)

Farní sbory

Upozorňuji Vás, že ihned po uplynutí času daného šablonou {{pracuje se}} smažu všechny neencyklopedické informace z těchto stránek, tento způsob zneužití šablony ve sporu o obsah v takovém měřítku považuji za vandalismus. Mimoto na nástěnce správců visí požadavek na Vaše zablokování za tuto činnost, začněte se tedy chovat rozumně a přispívat k encyklopedickému obsahu a formě hesel tak jak je tu zvykem, jinak budu nucen využít svých práv--Horst 19. 10. 2008, 16:19 (UTC)


Ve vaší reakci na nástěnce správců píšete že se přiznáváte že se s Wikipedií teprve pracovat učíte. Neučte se prosím tím způsobem že budete revertovat příspěvky zkušených wikipedistů kteří se snaží uvést vámi vytvořené články do encyklopedického stylu běžného pro články na Wikipedii. Údaje jako telefonní číslo opravdu nejsou encyklopedické a nemají tu své místo. Učit se především znamená nechat si poradit od zkušenějších. Tímto svým jednáním akorát škodíte. --Jowe 19. 10. 2008, 18:29 (UTC)

Děkuji za radu. Jak tedy definujete u instituce, co je encyklopedické či nikoliv. Prosím o obecné pravidlo, ne o jednotliviny. Nepatří se k institucím uvést, kde je lidé mohou najít nebo jak je kontaktovat? Jak se to má tedy udělat správně? a co potom, když mi zkušení wikipedisté vpisují do svých úprav nesmysly, jako chybné časové souslednosti, nebo chybnou terminologii. Ty údaje bych rád uvedl do nějaké tabulky, mám představu šablony. Kdyby mi např. nějaký zkušený wikipedista pomohl či alespoň poradil jak a kudy na to, to bych uvítal spíš než mazání. Děkuji jěště jednou. - (Okarina 19. 10. 2008, 18:36 (UTC))
Podívejte se třeba na stránky o obcích, tam se uvádí adresa a mail, ale telefony apod už ne. Myslím, že k článkům o sborech bude opravdu stačit jen odkaz na jejich stránky a případný mail. JAn 19. 10. 2008, 18:50 (UTC)
Abych tak nerozčiloval, už jsem to u většiny stránek smazal, zbytek bude pokračovat. Za vážnější považuji ovšem námitky, zda neporušuji autorská práva, to bych opravdu nerad. Ale sestavit seznamy literatury mi činilo mírné potíže (byla v bednách po stěhování). Už jsem to také u většiny napravil. Současná podoba stránek mi ovšem nevyhovuje, potřeboval bych pomoci s tou šablonou a studovat helpy nemám nyní čas. Kdyby poradil někdo zkušený, vůbec bych se nezlobil, naopak po tom již nějaký čas volám. - (Okarina 19. 10. 2008, 18:57 (UTC))

Podezření na copyvio

Mám dotaz ...Sbor měl živé a obětavé jádro sborových údů, ale skladba sboru, včetně staršovstva, byla velmi proměnlivá... tento šlánek a zejména tato formulace je odkud?--Horst 19. 10. 2008, 16:26 (UTC)

CÍRKEV V PROMĚNÁCH ČASU 1918-1968, Kalich Praha 1969, heslo Vrchlabí. Mírně upraveno podle aktuálního stavu. Jde o sbor vzniklý z přistěhovalců na územích po odsunutých Němcích. Proto ta vysoká fluktuace členstva. - (Okarina 19. 10. 2008, 16:40 (UTC))
Jde o copyvio, teprve teď jsem si toho všiml, bohužel ty články asi bude potřeba smazat.--Ben Skála 19. 10. 2008, 16:51 (UTC)
Dělejte, co umíte. Ale já je nikde neopsal. Současně je jisté, že bych na Wikipedii mohl těžko vkládat věci, které by nebyly ověřitelné z použité literatury, na kterou také odkazuji. Ale jak myslíte. - (Okarina 19. 10. 2008, 16:54 (UTC))
Např. Třebechovice pod Orebem jsou opsané už na první pohled z publikace Církev v proměnách času. U ostatních, co jsem nakoukl, to tak zřejmé není, tam jsou spíše jen fakta a méně literárního stylu...--Ben Skála 19. 10. 2008, 17:01 (UTC)
Částečné citace tam jsou. NEjde navíc o pouhé změny stylu - vždyť například ve Vámi uvedené publikaci nemohly být z důvodů, v jakých poměrech vznikla, úplně všechna fakta. Tao publikace pak už nezachycuje následný vývoj, navazující díl jej popisuje jen mlhavě. Lecos znám z autopsie, ale to se těžko dokládá. (Okarina 19. 10. 2008, 17:05 (UTC))
Jistě, kniha zachycuje situaci do roku 1999, to nepopírám.--Ben Skála 19. 10. 2008, 17:06 (UTC)
Nejde tudíž jen o kopii, zdroje navíc nejsou zamlčeny. Využita byla data i z jiných než v této diskusi zmíněných publikací. Je jisté, že právě tady se převážně opírám o ty Vámi zmíněné, jak jinak mohu o tom všem vědět? Krom toho oceňuji na Wikipedii, že tam lze s lecčím začít v důvěře, že se další lidé připojí tvůrčím způsobem a doplní či upraví, co znají sami. Mazat je moc jednoduché. Rozruch, který vyvolali pánové H11 a Horst, nechápu. Mohu nadělat chyby, ale vandalství? - (Okarina 19. 10. 2008, 17:14 (UTC))
Nejde o přesnou kopii, to netvrdím. Ale některé odstavce jsou přesnou kopií odpovídajících odstavců v textu uvedené knihy, což, žel, není povoleno.--Ben Skála 19. 10. 2008, 17:18 (UTC)
Ale to je v odborné literatuře naprosto běžné. Některé formulace lze vystopovat až přes 4 i 5 publikací s podobnou tématikou. Tím se nechci hájit. Jen se mi nechce něco přeformulovávat v rámci slohového cvičení, aby byl člověk košer. Ostatně s tímto zase autorská práva počítají také. Asi jsem líný. Tak to třeba změňte sám, aby se Vám to nezdálo tak nedovolené. Někdy je to věc názoru. Hlavně aby zůstal smysl nedotčen - (Okarina 19. 10. 2008, 17:24 (UTC))
Což takhle? už je to lepší? Samozřejmě jsou tam všude hrubé texty, které hodlám ještě doladit. Ale potřebuji mít základní kostru. - (Okarina 19. 10. 2008, 17:39 (UTC))

Subpahýly

Děkuji Vám za první informace v článku Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Dobřiši. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení.

Vámi přidané články neobsahují ve svém textu žádnou informativní hodnotu, prosím rozšiřte je aspo%n na podobu Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Praze 10 - Strašnice. Díky, -- Jagro 5. 11. 2008, 15:53 (UTC)

Musím požádat o větší shovívavost, těch sborů v daném seniorátě je poněkud víc a informace o nich jsou svým zůsobem provázané. Nyní se snažím o základní informace s infoboxem. Tato hesla rozšířím, případně počkám, nechopí-li se toho někdo jiný, kdo toho ví víc. Pak přidám něco i sám. Pak bych se pustil do dalších seniorátů ČCE. Ale pustí-li se do toho i někdo jiný, nejsem vůbec proti. - (Okarina 5. 11. 2008, 15:57 (UTC))
Toto není opravdu možné, zakládejte prosím hesla, které ponesou ve svém textu i celku informativní hodnotu, ne pouze jednu univerzální větu, IB a šablonu. Místo zakládání dalších podobných se raději věnujte rozšiřování současných. Díky, -- Jagro 5. 11. 2008, 16:02 (UTC)
Vidím, že jste se vrhnul do rozšiřování článků. Tak když tak uděláte, neváhejte z příslušného článku smazat šablonu subpahýlu. ;) -- Jagro 5. 11. 2008, 18:12 (UTC)
To raději přenechám Vám, aby nedocházelo k nějakým zbytečným nedorozuměním či pnutím. - (Okarina 5. 11. 2008, 18:14 (UTC)).

copyvia

Prosel jsem par farnich sboru - konkretne

a vsechny jsou copyvia z Cirkev v proměnách času ISBN 80-7017-697-0, cili mam dotaz mate ve svych farnich sborech nejake neopsane, pokud ano, vyjmenujte je a ja je prohlednu u ostatnich navrhnu predpokladani Copyvia, ale v nouzi to projdu, knihu vlastnim. Dekuji --Vrba 9. 12. 2008, 10:15 (UTC)

Tuhle otázku jsme už řešili s jinými. Vámi vyjmenované sbory užívají této i další knihy jako zdrojů informací, všechny jsou vyjmenované na konci každé stránky a rozhodně opsané nejsou. Některé pasáže částečně přejímám, ale v této publikaci jsou nedostatečné informace, informace o těchto sborech končí rokem 1999 a mnohdy byly mírně upravované. Zejména o sborech Náchod a Šonov se o nich z Vámi zmíněné publikace nedozvíte prakticky nic. - (Okarina 9. 12. 2008, 13:54 (UTC))

Mnou vyjmenovane veci jsou opsane slovo od slova, nevim s kym jste to resil doted, nicmene ja knihu mam, cili jestli se neco dozvim nebo ne z knihy je dost nedulezite, dulezite pro nasi debatu je, ze jste opsal cele odstavce, coz autorske pravo nepripousti. Jelikoz je toho hodne, tak se ptam, co jeste je opsano, chapu, ze clovek vlozi obcas neco a neuvedomi si, ze se jedna o poruseni prav. Nicmene je dulezite, abychom spolupracovali na odstraneni techto veci. Cili muj dotaz nesmeruje k tomu, zda jste to z te knihy opsal, vim, ze ano, ale ptam se co jeste jste opsal. Dekuji --Vrba 9. 12. 2008, 16:37 (UTC)

Spory o tuto otázku jsou předmětem některých diskusí výše. U věcncýh informací je podobnost dost nasnadě. Ony jsou i ve Vámi vlastněné publikaci citace zjiiných zdrojů. Ale když myslíte, projděte si odkazy příslušné kategorie - sbory královéhradeckého seniorátu. Myslím, že to není jen opis, ale jste-li jiného názoru, udělejte, co považujete za nutné. -- (Okarina 10. 12. 2008, 15:30 (UTC))

Další mimo knihu: Henri Abraham César Malan --Tlusťa 10. 12. 2008, 10:51 (UTC)

Není to opis. MYslím, že jsem udělal chybu, když jsem tentýž text použil na dvou místech. Příslušné svolení jsem již zaslal na uvedenou e-mailovou adresu v pokynech. -- (Okarina 10. 12. 2008, 15:30 (UTC))

Ach jo, cilem neni Vas poskodit prece, cilem je najit reseni a dostat Vas ke spolupraci, ja chapu co rikate, jenze z textu nelze opsat cele odstavce a doplnit je. Vzhledem k tomu jak je wiki licencovana musite clanek napsat, muzete pouzit jen fakta, nikoli formulace, autorsky zakon dokonce chrani i strukturu. Diky --Vrba 11. 12. 2008, 22:06 (UTC)

Sojuz-Apollo

V článku je zmínka o filmu Marooned ("Zajímavosti"). Údajně z roku 1968. Podle mých informací je ale o rok mladší. Nemělo by se to prověřit, případně opravit? Okarina (diskuse) 3. 10. 2015, 18:48 (CEST)Odpovědět

Major Zeman

Ahoj, díky za přidávání informací. Mohl bys k nim prosím ještě do článku doplnit zdroj informací?--Ladin (diskuse) 22. 3. 2019, 12:29 (CET) Moc rád bych, ale nenašel jsem v té nové podobě editace stránek, jak přidávat reference. Pokud víte jak, dejte mi, prosím, návod. Děkuji. --Okarina (diskuse) 22. 3. 2019, 14:07 (CET)Odpovědět