Černý kašel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
{{Varování - Medicína}}
mBez shrnutí editace
Řádek 15: Řádek 15:


== Léčba ==
== Léčba ==
Onemocnění se zjišťuje podle příznaků kašle, teploty nebo podle kultivace vykašlaného [[hlen]]u, ve kterém je obsažena bakterie ''Bordetella pertussis''. Při léčení tohoto onemocnění se používají širokospektrální [[antibiotikum]]. V České republice je [[očkování]] proti černému kašli povinné a významně přispělo k omezení jeho výskytu.
Onemocnění se zjišťuje podle příznaků kašle, teploty nebo podle kultivace vykašlaného [[hlen]]u, ve kterém je obsažena bakterie ''Bordetella pertussis''. Při léčení tohoto onemocnění se používají širokospektrální [[antibiotikum|antibiotika]]. V České republice je [[očkování]] proti černému kašli povinné a významně přispělo k omezení jeho výskytu.


== Očkování ==
== Očkování ==

Verze z 23. 2. 2018, 15:48

Černý kašel
Chlapec s černým kašlem
Chlapec s černým kašlem
Klasifikace
MKN-10A37.
MeSHD014917
Minimální inkubační doba7 d
Maximální inkubační doba21 d
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černý kašel nebo dávivý kašel (lat. pertussis, počeštěně někdy pertuse) je infekční bakteriální onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Nemoc se přenáší kapénkovou infekcí.

Příznaky

Nemoc se projevuje jako velmi silný, dráždivý kašel, který může být až dávivý a při nadechování může znít jako kokrhání kohouta. U některých typů onemocnění je typické vykašlávání hlenu. Tělesná teplota bývá značně vysoká, někdy až kolem 40 °C.

Léčba

Onemocnění se zjišťuje podle příznaků kašle, teploty nebo podle kultivace vykašlaného hlenu, ve kterém je obsažena bakterie Bordetella pertussis. Při léčení tohoto onemocnění se používají širokospektrální antibiotika. V České republice je očkování proti černému kašli povinné a významně přispělo k omezení jeho výskytu.

Očkování

V České republice probíhá celoplošné očkování dětí. Očkovací látky obsahují pouze složky b. černého kašle nutné pro imunizaci. Obecně jsou dobře snášeny[1]. Používá se:

Výskyt v České republice

V Česku přibývá nemocných černým kašlem. Za 10 měsíců roku 2013 bylo zaznamenáno asi 880 případů, přičemž podobně vysoký výskyt byl naposledy v 60. letech 20. století.[2]

Reference

Externí odkazy

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.