Kokos (ČSSR): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kačírek (diskuse | příspěvky)
m commonscat, Externí odkazy, portál
Řádek 9: Řádek 9:
== KoKos v populární kultuře ==
== KoKos v populární kultuře ==


Typická budova, označovaná lidově jako kokos, je například zmíněna i krátce ve filmu [[Kolja]]; nedlouho před [[listopad 1989|listopadem 1989]] je přímo na historickém náměstí otevřena nová úřední budova [[Komunistická strana Československa|KSČ]], odlišující se od ostatní zástavby.
Typická budova, označovaná lidově jako kokos, je například zmíněna i krátce ve filmu [[Kolja]]; nedlouho před [[listopad 1989|listopadem 1989]] je přímo na historickém náměstí otevřena nová úřední budova [[Komunistická strana Československa|KSČ]], odlišující se od ostatní zástavby. (Scéna se natáčela v [[Úštěk|Úštěku]] na Mírovém náměstí.)


== Příklady ==
== Příklady ==

Verze z 30. 3. 2016, 17:07

KoKos v Nymburku. Dodnes zde sídlí KSČM
KoKos v Pardubicích, dnešní Dům Hudby
KoKos v Kladně, sídlí zde mj. Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT

KoKos (zkratkové slovo ze spojení komunistický kostel) bylo lidové pejorativní označení používané hlavně v 70. a 80. letech pro budovy stavěné tehdy jako okresní a krajské sekretariáty KSČ.

Označení vzniklo snad na základě nízké oblíbenosti tehdejšího režimu a také proto, že tyto stavby, stavěné často v brutalistickém, někdy až monstrózním stylu, byly vnímány jako architektonicky a/nebo umělecky nekvalitní. Tyto stavby byly umísťovány do historických jader měst bez ohledu na jejich splynutí se zástavbou, a to hlavně v menších městech, kde byl kontrast mezi nimi a jejich okolím největší. Tzv. Kokosy se staly po roce 1989 do jisté míry i přítěží měst, kde zůstaly. V některých jiných je využívá policie, někde úřady, jinde chátrají a jejich rekonstrukce jsou velmi nákladné.

KoKos v populární kultuře

Typická budova, označovaná lidově jako kokos, je například zmíněna i krátce ve filmu Kolja; nedlouho před listopadem 1989 je přímo na historickém náměstí otevřena nová úřední budova KSČ, odlišující se od ostatní zástavby. (Scéna se natáčela v Úštěku na Mírovém náměstí.)

Příklady

KV KSČ v Ústí nad Labem (přezdívaný "Vana"), 1985 [1]

Reference

Literatura

Související články

Externí odkazy