Broméliovité: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
zal
 
opr autora
Řádek 17: Řádek 17:
}}
}}


'''Bromeliovité''' (''Bromeliaceae'' Smith 1939) je čeleď jednoděložných rostlin řádu [[lipnicotvaré]] (''Poales''). Tato čeleď je charakteristická rostlinami s přízemní listovou růžicí, podlouhlými na okraji pilovitými či celokrajnými listy. Plodenství různé velikosti vyrůstá na stopce. Čeleď zahrnuje dva rody původem z [[Tropy|tropů]].
'''Bromeliovité''' (''Bromeliaceae'' [[Antoine Laurent de Jussieu|Juss.]], <!-- Gen. Pl.: 49. 4 Aug 1789 --> 1789, ([[nomen conservandum|nom. cons.]])
) je čeleď jednoděložných rostlin řádu [[lipnicotvaré]] (''Poales''). Tato čeleď je charakteristická rostlinami s přízemní listovou růžicí, podlouhlými na okraji pilovitými či celokrajnými listy. Plodenství různé velikosti vyrůstá na stopce. Čeleď zahrnuje dva rody původem z [[Tropy|tropů]].


{{botanický pahýl}}
{{botanický pahýl}}

Verze z 8. 3. 2007, 19:09

Jak číst taxoboxBromeliovité
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďbromeliovité (Bromeliaceae)
Areál rozšíření
Rody
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bromeliovité (Bromeliaceae Juss., 1789, (nom. cons.) ) je čeleď jednoděložných rostlin řádu lipnicotvaré (Poales). Tato čeleď je charakteristická rostlinami s přízemní listovou růžicí, podlouhlými na okraji pilovitými či celokrajnými listy. Plodenství různé velikosti vyrůstá na stopce. Čeleď zahrnuje dva rody původem z tropů.

Šablona:Botanický pahýl