Satanismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Johann (diskuse | příspěvky)
m →‎Satan: oprava anonymova překlepu
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: id, sl odebral: he, lt
Řádek 79: Řádek 79:
[[fi:Satanismi]]
[[fi:Satanismi]]
[[fr:Satanisme]]
[[fr:Satanisme]]
[[he:שטניזם]]
[[hi:शैतानी धर्म]]
[[hi:शैतानी धर्म]]
[[hr:Sotonizam]]
[[hr:Sotonizam]]
[[hu:Sátánizmus]]
[[hu:Sátánizmus]]
[[id:Setanisme]]
[[io:Satanismo]]
[[io:Satanismo]]
[[it:Satanismo]]
[[it:Satanismo]]
[[ja:サタニズム]]
[[ja:サタニズム]]
[[lt:Satanizmas]]
[[nl:Satanisme]]
[[nl:Satanisme]]
[[no:Satanisme]]
[[no:Satanisme]]
Řádek 95: Řádek 94:
[[simple:Satanism]]
[[simple:Satanism]]
[[sk:Satanizmus]]
[[sk:Satanizmus]]
[[sl:Satanizem]]
[[sq:Satanizmi]]
[[sq:Satanizmi]]
[[sr:Сатанизам]]
[[sr:Сатанизам]]

Verze z 6. 3. 2007, 14:11

Obrácený pentagram s hlavou kozla,
jeden z hlavních symbolů satanismu

Satanismus je souhrnný název pro větší počet náboženských, filosofických nebo nábožensko-parodických hnutí, která uctívají Satana. V řadě případů jde o neskrývanou parodii nebo negaci křesťanství. Většina společnosti hledí negativně na satanismus obecně, aniž by rozlišovala mezi relativně neškodnými parodiemi, formalizací běžného sobeckého a konzumního způsobu života a skutečně nebezpečnými a nečetnými destruktivními skupinami, praktikujícími rituální vraždy.

Počet příznivců satanismu není možno ani odhadnout. Satanismus tvoří na sobě nezávislé skupiny, řády či lóže i jednotlivci, mezi nimiž nemusí být a nebývá žádná komunikace ani vzájemné uznání jako skutečných satanistů.

Satan

Satan bývá často nazýván také Ďábel, Belzebub, Azaliel, Baal či Belial. Slovo Satan se ovšem se slovem Ďábel nebo démon nedá ztotožnit, neboť Ďábel je postava objevující se téměř ve všech náboženstvích a to ještě před vznikem křesťanství. Ďábel je název pro stvoření způsobující a konající zlo v jakékoliv jeho podobě, ve své podstatě je Ďábel ztělesněním zla. Jeho vyobrazení bývá v mnoha případech shodné nebo velice podobné. Démoni jsou oproti tomu bez konkrétní podoby a mohou páchat jak zlo, tak dobro. Hebrejsky „HA SATAN“ znamená Odpůrce, žalobce.

Bible vysvětluje existenci Satana vzpourou archanděla, kdysi zvaného Lucifer (=nositel světla), který se vzepřel spásnému Božímu plánu, určenému pro člověka, a který byl proto i se svými stoupenci, odbojnými anděly, svržen do podsvětí, jehož je nyní pánem. I když toto vysvětlení není úplně přesné, dalo by se říci, že absolutní zlo představuje Ďábel a absolutní dobro Bůh, a jako je Kristus poslem Boha, Je Satan poslem Ďábla pokoušet Krista a člověka. I sama Bible se často rozchází v rozdílu Ďábla a Satana neboť se tyto postavy objevují samostatně. Jelikož byl podle Bible Ďábel již přítomen stvoření světa a Lucifer svrhnut do podsvětí až později a poté proměněn v Satana měl by být rozdíl jasný, ale není. Dá se však říci, že Satan je archanděl Lucifer proměněný na démona Satana, žijící v podsvětí a sloužící Ďáblu. Viz Satanská bible.

Co je Satanismus

Satanismus je vlastně výhonkem křesťanství. Satan je fakticky součástí křesťanského náboženství. Dnešní satanisté se dělí na několik kategorií.

1. Prvním typem satanistů jsou většinou lidé, kteří protestují proti křesťanské morálce a v satana jako v duchovní bytost často ani nevěří. Křesťanskou morálku považují za pokryteckou, slabošskou a škodlivou. Hlásají víru v člověka, který není spoután žádnými omezeními, žije volně a pokud vysloveně a bezdůvodně neškodí, je mu vše dovoleno

2. Druhý typ satanismu vytvářejí především mladí lidé svou účastí na tvorbě nové kultury, která zavrhuje tradiční hodnoty krásy, dobra, života apod. Proti tomu se ve výtvarných a literárních dílech a především v metalové hudbě objevují témata hnusu, krve, smrti masakrů atd. Tito satanisté chtějí především hlavně co nejvíce šokovat a vydráždit své okolí. Často se jim to i s pomocí oděvu, účesu či typických satanských symbolů daří.

3. Třetí typ - náboženští satanisté se ke své víře hrdě a otevřeně hlásí. Vytvořili si vlastní satanistické náboženství a uctívají satana jako reálně existující duchovní bytost. Vzývají ho a věří, že jim na toto vzívání odpovídá, dává jim sílu a vede je. Mohou provádět i rituály včetně krvavých obětí. I v Česku se našly oltáře s kosterními pozůstatky malých zvířat. Satanismus jak ho známe dnes má kořeny v posledním desetiletí minulého století v jedné mystizující sektě nazývané Ordo Templi Orientis, řád O.T.O. – Orientálních templářů tehdy založili Karl Kellner a Franz Hartmann.

Crowleyův thelemický řád O.T.O., který bývá označován za pramen moderního satanismu, uvádí svoji filosofii jako egoistickou cestu vlastního „Já“. Thelema i Crowley prosazují demagogické a manipulující jednání osobnosti, na čemž není z pohledu vlastního ega nic odpuzujícího, natož „špatného“. Mocensky působící člověk se stává výzvou k rozvoji ostatních. Nelíbí-li se někomu být manipulován, musí rozvinout své síly tak, aby mohl sám manipulovat jinými. Pokud ale z jakýchkoli důvodů neuplatní svoji vnitřní sílu, bude otrokem a potřebuje být ponižován. A ten, který si vybral cestu otroka, zůstane otrokem. Budete-li se k němu chovat uctivě, bude vás nenávidět, za bezohlednost vás bude milovat… Takto chápané „Zlo“ způsobuje evoluci, která je všeobecně chápána jako „Dobro“… Filosofie Thelemy vyrůstají ze známých Nietschových tezí, že nelze donekonečna ustupovat slabým bez reálné hrozby zániku evoluce i lidstva.

Symboly Satana

Jako symboly Satana je často používán : číslo 666 (podle Janova zjevení je toto číslo symbolem Antikrista hlásajícího příchod ďábla-Satana: …viděl jsem šelmu,….dělala znamení ke cti té první šelmy, vykonávala veškerou její moc,… kdo má rozum, ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka, a je to číslo šest set šedesát šest.) další symboly Ďábla jsou obrácený kříž, obrácený pentagram, had, drak, kozel, netopýr, kentaur

Jako ochranný prostředek proti ďáblu je považován: pentagram, oktogram, hákový kříž

Významné směry satanismu

Osoby významě spojené s historií satanismu

Aleister Crowley

Aleister Crowley (1875-1947) básník, spisovatel a autor několika spisů s okultní tematikou, který se prohlásil za Antikrista a Velkou Šelmu poté zorganizoval hnutí, které již provozovalo sexuální rituály a orgie. Založil v Cefalu na Sicílii Satanův klášter řádu O.T.O., ve kterém společně se svýmí žáky získával zkušenosti s démonem prostřednistvím užívání drog, magie a sexuálními praktikami. Tak byly obnoveny obřady, které jsou dobře známé z čarodějnictví. Na nahé tělo nějaké panny se nechávala vytékat krev z obětovaných psů a koček. Při černé mši byla adeptům rozdávána hostie připravená z krve dětí nepřátel hnutí. Crowley, postižený duševní chorobou zemřel v roce 1947 v Anglii a svou organizaci zanechal jako dědictví Řádu, který má své hlavní sídlo ve Steinu u Appenzellu ve Švýcarsku.

Charles Manson

Velký počet zasvěcenců tohoto řádu později ovlivnil i Charles Manson. Ten se také prohlásil za Antikrista a nechával se přivazovat ke kříži, před kterým padaly na kolena a naříkaly členky hnutí. Při shromážděních bývala obětována zvířata a jejich krev se vylévala na páry, které provozovaly volnou lásku, a potom se vypila. V noci se Manson společně se svými nejvěrnějšími nohsledy proměňoval v „upíra“ a opatřoval lidské oběti pro jejich rituály. Oběti byli přivazovány ke stolu a bylo používáno přístroje tvořeného sedmi noži. Členové hnutí poté pojídali srdce, ze kterého dosud prýštila krev. V roce 1969 dal Manson příkaz k zmasakrování sedmi lidí.

Anton Szandor La Vey

Související informace naleznete také v článku LaVeyův satanismus.

Snad nejznámějším satanistou z poslední doby je Anton Szandor LaVey (1930-1997). V roce 1966 založil Satanovu církev v San Francisku, která je přímou pokračovatelkou Crowleyova řádu. Je to dobře organizované společenství, které spíše než rituální vraždy praktikuje sexuální orgie. Učení této sekty je vylíčeno v Satanské Bibli, která se stala jednou z nejprodávanějších knih Ameriky a jejímž autorem je taktéž La Vey. Tato kniha také obsahuje tzv. Satanské devatero, což je protipól 10 Božích přikázání. La Vey dále vydal Dokonalou čarodějku, a Satanské rituály .

Satanské devatero

1. Satan znamená ukájení choutek, nikoli odříkání!

2. Satan znamená živoucí existenci, nikoli vymyšlené spirituální báchorky!

3. Satan znamená neposkvrněnou moudrost, nikoli pokrytecký sebeklam!

4. Satan znamená laskavost k těm, kdo ji zasluhují, nikoli lásku, vyplýtvanou na nevděčníky!

5. Satan znamená pomstu, nikoli nastavení druhé tváře!

6. Satan znamená odpovědnost vůči odpovědným, nikoli péči o psychické upíry!

7. Satan znamená člověka jako pouhé zvíře, někdy lepšího, mnohem častěji však horšího než ti, co kráčejí po čtyřech, člověka, jenž se díky božskému duchovnímu a intelektuálnímu vývoji stal nejzkaženějším zvířetem!

8. Satan znamená všechny takzvané hříchy, jelikož vedou k fyzickému, mentálnímu nebo emočnímu uspokojení!

9. Satan je nejlepším přítelem, jakého kdy církev měla, jelikož ji po celá ta léta pomáhal udržovat v chodu!