Kultury popelnicových polí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m čeština
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Odstraňuji šablonu {{link GA}} (vkládanou Wikidaty - skript od Amira)
Řádek 23: Řádek 23:
[[Kategorie:Archeologické kultury]]
[[Kategorie:Archeologické kultury]]
[[Kategorie:Doba bronzová]]
[[Kategorie:Doba bronzová]]

{{Link GA|de}}

Verze z 27. 2. 2015, 21:00

Příklad urnového hrobu

Kultury popelnicových polí (nesprávně kultura popelnicových polí) je souhrnné označení středoevropských kultur mladší doby bronzové a pozdní doby bronzové na základě toho, že měly společná tzv. popelnicová pole, tedy příbuzné projevy v pohřebním ritu, který spočíval v žárových hrobech (navzdory názvu jak popelnicových (urnový), tak i bezpopelnicových (bezurnových) žárových hrobů). Kultury popelnicových polí netvoří jeden kulturní komplex. V tomto období vznikají zárodky pozdějších dodnes známých národů, zejména Keltů a Ilyrů.

Rozdělení

Kultury popelnicových polí dělíme na několik kulturních okruhů, hlavní jsou:

Charakteristika

Žárový způsob pohřbívání byl znám ve staré době bronzové v některých kulturních oblastech (zejména na středním a dolním Dunaji) se ve střední době bronzové postupně rozšiřoval na další území. Od začátku mladší doby bronzové až po pozdní dobu bronzovou (13. století př. Kr. - 8. století př. Kr.) se stal na rozsáhlém území obecným projevem popelnicového i bezpopolnicového pohřbívání od Britských ostrovů až po Balkán a na druhé straně po Pyrenejský poloostrov.

V období popelnicových polí nastaly významné změny v ekonomické, politické a sociální oblasti, doprovázené prudkým vzrůstem počtu obyvatelstva. Rozvoj řemesel (metalurgie bronzu) a obchodu podporoval růst sociální diferenciace, politickou a vojenskou nadvládu kmenových náčelníků a vojenských vůdců, jejichž vnějším projevem síly a nadvlády jsou bohatě vybavené hroby - mohyly - stojící v protikladu k nenáročným plochým hrobům prostého lidu.

Kultury popelnicových polí na Slovensku

Na Slovensku se vyskytovaly tyto kultury popelnicových polí: lužická kultura, velatická kultura, čakanská kultura, podolská kultura, pilinská kultura, kultura Suciu de Sus, kyjatická kultura, gávská kultura.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kultúry popolnicových polí na slovenské Wikipedii. Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu kultury popelnicových polí na Wikimedia Commons