Seasteading: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 10: Řádek 10:


== Seasteading Institute ==
== Seasteading Institute ==
The Seasteading Institute (TSI), který založili Wayne Gramlich a Patri Friedman 15.4.2008, je organizací, která má za cíl vytvářet autonomní komunity na moři nebo v mezinárodních vodách. Projekt již v roce 2008 posílil díky finančnímu daru 500 000 amerických dolarů od spoluzakladatele [[PayPal]]u [[Peter Thiel|Petera Thiela]]. TSI získal pozornost médíí, jako např. CNN, Wired, Prospect, The Economist, Business Insider a BBC. Známý americký novinář [[John Stossel]] napsal článek o seasteding v únoru 2011 a pozval Patriho Friedmana do jeho show na Fox Business Network.
The Seasteading Institute (TSI), který založili Wayne Gramlich a Patri Friedman 15.4.2008, je organizací, která má za cíl vytvářet autonomní komunity na moři nebo v mezinárodních vodách. Projekt již v roce 2008 posílil díky finančnímu daru 500 000 amerických dolarů od spoluzakladatele [[PayPal]]u [[Peter Thiel|Petera Thiela]]. TSI získal pozornost médíí, jako např. CNN, Wired, Prospect, The Economist, Business Insider a BBC. Známý americký novinář [[John Stossel]] napsal článek o seasteading v únoru 2011 a pozval Patriho Friedmana do jeho show na Fox Business Network.
31.7.2011 odstoupil Friedman z role výkonného ředitele a stal se předsedou správní rady. Friedman byl nahrazen Randolphem Henckenem. Současně ředitelé insitutu pro obchodní a právní strategie začali vytvářet [[Blueseed]] - první komerční seasteading podnik.
31.7.2011 odstoupil Friedman z role výkonného ředitele a stal se předsedou správní rady. Friedman byl nahrazen Randolphem Henckenem. Současně ředitelé insitutu pro obchodní a právní strategie začali vytvářet [[Blueseed]] - první komerční seasteading podnik.
V období od 31.5.2012 do 2.6.2012 pořádal insitut 3 výroční konference.
V období od 31.5.2012 do 2.6.2012 pořádal insitut 3 výroční konference.

Verze z 16. 1. 2015, 04:09

Návrh „seasteadu“ od Seasteading Institute pojmenovaný ClubStead

Seasteading je koncept pro vytvoření trvalých obydlí na moři, tzv. "seaseads", mimo území jakéhokoliv státu. Termín kombinuje slova "sea" = moře a "homestead" = usedlost.

Právo

Do 12 námořních mil (cca 22 km) od pobřeží státu existují teritoriální vody, které jsou pod jurisdikcí daného státu. Do 200 námořních mil (cca 370 km) od pobřeží existuje výlučná ekonomická zóna, na jejíž mořské dno si může daný stát nárokovat např. těžbu nerostů, lov ryb atd. Zde už ale nefungují např. daňové zákony a stát zde nemá právo např. zadržet lodě. Po 200. námořní míli od pobřeží již existují mezinárodní vody, které nejsou ovládány žádným státem a toto je právě ideální oblast pro vytvoření seasteadu. Pokud má plavidlo vyvěšenou vlajku nějakého státu, platí na jeho palubě stejné zákony, jako zákony tohoto státu. Výhody mezinárodních vod využívají např. offshore rozhlasové stanice, dále organizace, které provádí potraty, které nejsou ve spoustě státech legální atd.

Seasteading Institute

The Seasteading Institute (TSI), který založili Wayne Gramlich a Patri Friedman 15.4.2008, je organizací, která má za cíl vytvářet autonomní komunity na moři nebo v mezinárodních vodách. Projekt již v roce 2008 posílil díky finančnímu daru 500 000 amerických dolarů od spoluzakladatele PayPalu Petera Thiela. TSI získal pozornost médíí, jako např. CNN, Wired, Prospect, The Economist, Business Insider a BBC. Známý americký novinář John Stossel napsal článek o seasteading v únoru 2011 a pozval Patriho Friedmana do jeho show na Fox Business Network. 31.7.2011 odstoupil Friedman z role výkonného ředitele a stal se předsedou správní rady. Friedman byl nahrazen Randolphem Henckenem. Současně ředitelé insitutu pro obchodní a právní strategie začali vytvářet Blueseed - první komerční seasteading podnik. V období od 31.5.2012 do 2.6.2012 pořádal insitut 3 výroční konference. Na jaře roku 2013, institut zahájil projekt "Plovoucí město", který kombinuje principy seasteadingu a nově vznikajících měst, které se budou nacházet uvnitř teritorálních vod existujících států. Důvodem je to, že teritoriální vody nabízejí mnohem klidnější a mělčí vodní prostředí a proto je to mnohem méně nákladné na výrobu. Navíc bude levnější a rychlejší pro obyvatele cestovat na pevninu. Další výhodou je ochrana díky armádě daného státu. Institut získal dalších 27 082 amerických dolarů od 291 přispěvatelů a pověřil DeltaSync, aby navrhli koncept plovoucího města. V prosinci 2013 byl koncept zveřejněn. Institut také založil stránky www.floating-city.org, na kterých sbírá osobní data potenciálních obyvatel, až bude projekt hotov.