Strážci – Watchmen: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení infoboxů
G3robot (diskuse | příspěvky)
m čfn → kinobox
Řádek 27: Řádek 27:
| imdb = 0409459
| imdb = 0409459
| čsfd = 224865
| čsfd = 224865
| čfn = 259274
| kinobox = 259274
}}
}}



Verze z 1. 11. 2013, 23:34

Strážci – Watchmen
Původní názevWatchmen
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka155 minut
ŽánrAkční / Sci-Fi / Drama / Thriller
PředlohaWatchmen – Strážci
ScénářDavid Hayter
Alex Tse
RežieZack Snyder
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMalin Åkermanová
Billy Crudup
Matthew Goode
Carla Gugino
Jackie Earle Haley
Jeffrey Dean Morgan
Patrick Wilson
Matt Frewer
Stephen McHattie
ProdukceLawrence Gordon
Lloyd Levin
Deborah Snyder
HudbaTyler Bates
KameraLarry Fong
KostýmyMichael Wilkinson
StřihWilliam Hoy
Výroba a distribuce
PremiéraČesko 5. března 2009
Spojené státy americké 6. března 2009
Produkční společnostiLegendary Pictures
DC Comics
Lawrence Gordon Productions
DistribuceWarner Bros. Pictures (USA)
Paramount Pictures (mezinárodně)
Rozpočet130 mil. USD[1]
Tržby185 258 983 USD[2]
Strážci – Watchmen na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strážci – Watchmen (orig. Watchmen) je americký film z roku 2009 režiséra Zacka Snydera v hlavních rolích s Malin Åkermanová, Billym Crudupem, Matthewem Goodem, Jackiem Earlem Haleyem, Jeffreyem Deanem Morganem a Patrickem Wilsonem. Jedná se o adaptaci komiksové knihy Watchmen autorů Alana Moorea a Davea Gibbonse.

Příběh

Šablona:Spoiler Strážci jsou zasazeni do alternativní minulosti a odrážejí situaci ve světě v 80. letech. V tomto světě se objeví superhrdinové, kteří ovlivňují zásadní události minulosti jako válku ve Vietnamu nebo prezidentství Richarda Nixona. I když jsou bojovníci se zločinem nazýváni jako „superhrdinové“, ve skutečnosti jedinou postavou, která má nadlidské schopnosti, je Dr. Manhattan. Přítomnost Dr. Manhattana dává Spojeným státům strategickou výhodu nad Sovětským svazem, což zvyšuje napětí mezi těmito dvěma státy. Postupně se však stali superhrdinové nepopulárními, což vedlo k tomu, že byli roku 1977 postaveni mimo zákon.

V říjnu 1985 policie New Yorku vyšetřuje vraždu Edwarda Blakea. Jelikož policie nemá žádné stopy, Rorschach se rozhodne zjistit více. Zjistí, že Edward Blake je totožný s Komediantem, hrdinou v kostýmu, kterého zaměstnávala vláda Spojených států. Rorschach věří, že objevil spiknutí, jehož účelem je tyto hrdiny odstranit, a chystá se varovat své druhy, kteří jsou již ve výslužbě: Dana Dreiberga (býval druhým Sůvou), Dr. Manhattana, s nadlidskými schopnostmi, ale emocionálně odtrženého, a jeho milenku Laurie Juspeczykovou (druhý Hedvábný přízrak), Adriana Veidta (kdysi hrdina jménem Ozymandias, nyní úspěšný podnikatel považovaný za nejchytřejšího člověka na světě).

Po Blakeově pohřbu je Doktor Manhattan v televizi obviněn, že způsobil rakovinu svých bývalých kolegů. Když tato obvinění vezme vláda Spojených států vážně, Manhattan odejde na Mars a na toho oslabení Spojených států reaguje Sovětský svaz invazí do Afghánistánu. Rorschachova paranoidní teorie je potvrzena tím, že Adrian Veidt jen těsně unikne pokusu o vraždu a Rorschach samotný je neprávem obviněn z vraždy a uvězněn.

Juspeczyková, vyčerpaná ze vztahu s Doktorem Manhattanem, se přestěhuje k Dreibergovi. Jak mezi nimi sílí citové pouto, znovu si oblečou své kostýmy, aby pokračovali ve své práci strážců. Protože Dreiberg v určitých věcech dává za pravdu Rorschachovi, rozhodnou se ho z vězení osvobodit. Dr. Manhattan teleportuje Laurie Juspeczykovou na Mars a během hádky je nucena se smířit s tím, že Blake, který se kdysi pokusil znásilnit její matku, je její otec. Tento objev přiměje Dr. Manhattana se znovu zajímat o lidstvo.

Na Zemi Rorschach a Sůva pokračují ve vyšetřování spiknutí kolem smrti Komedianta a obvinění, které donutilo Manhattana odejít do vyhnanství. Objeví důkaz, že za celým plánem může stát Adrian Veidt, což si Rorschach zaznamená do svého deníku, který pošle poštou do malého ultrapravicového newyorského časopisu. Dvojice poté konfrontuje Veidta v jeho útočišti na Antarktidě. Veidt objasní svůj plán, jak chce zachránit lidstvo před hrozící nukleární válkou mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Hodlá zaútočit na pět světových velkoměst energetickou zbraní tak, aby vina padla na Dr. Manhattana. Doufá, že to spojí oba národy proti společnému nepříteli. Také se přizná k tomu, že zabil Komedianta, vyvolal rakovinu u bývalých spolupracovníků Dr. Manhattana, aby ho tak vystavil obviněním, a inscenoval pokus o vraždu sebe samotného, aby se zbavil podezření. Dreiberg a Rorschach se mu pokusí plán překazit, ale zjistí, že Veidt svůj plán již provedl.

Když se Dr. Manhattan a Juspeczyková vrátí na Zemi, jsou svědky zkázy v New Yorku. Manhattan si povšimne, že jeho schopnosti jsou brzděny tachyony, jejichž zdroj je na Antarktidě. Oba se tam teleportují a dozvídají se o plánu Adriana Veidta. Veidt jim ukáže televizní vysílání, které potvrzuje konec nepřátelství mezi velmocemi. Toto zjištění přiměje téměř všechny k tomu, aby skryli pravdu před veřejností. Rorschach ale odmítne dělat kompromisy a odchází, aby odhalil světu pravdu. Do cesty se mu postaví Dr. Manhattan a Rorschach prohlásí, že ho musí zabít, aby mu zabránil v odhalení skutečnosti, na což Dr. Manhattan reaguje tak, že strážce zabije. Dr. Manhattan pak odejde ze Země do jiné galaxie. Dreiberg a Juspeczyková se skrývají pod novou identitou a jejich vztah pokračuje. V New Yorku si vydavatel stěžuje na nedostatek článků do novin a požádá svého asistenta, aby našel něco, čím by mohli místo vyplnit. Komiks končí tím, že mladík směřuje ke stohu vyřazeného materiálu, na jehož vrcholu leží Rorschachův deník. Šablona:Endspoiler

Obsazení

Malin Åkermanová Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II
Billy Crudup Dr. Jon Osterman / Dr. Manhattan
Matthew Goode Adrian Veidt / Ozymandias
Carla Gugino Sally Jupiter / Silk Spectre
Jackie Earle Haley Walter Kovacs / Rorschach
Jeffrey Dean Morgan Edward Blake / Komediant
Patrick Wilson Daniel Dreiberg / Nite Owl II
Matt Frewer Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Stephen McHattie Hollis Mason / Nite Owl
Laura Mennell Janey Slater
John Shaw Doug Roth
Robert Wisden Richard Nixon
Danny Woodburn Big Figure
Niall Matter Byron Lewis / Mothman
Dan Payne Bill Brady / Dollar Bill
Apollonia Vanova Ursula Zandt / Silhouette
Glenn Ennis Rolf Müller / Hooded Justice
Darryl Scheelar Nelson Gardner / kapitán Metropolis
Doug Chapman Roy Chess
Patrick Sabongui leader gangu Knot Top
Alessandro Juliani technik vojenské základny Rockefeller

Ohlas

Strážci – Watchmen sklidili smíšené reakce kritiky. Server Rotten Tomatoes dává filmu na základě 283 hodnocení kritiků skóre 64%.[3] Server Metacritic hodnotí film 56 body ze 100 na základě 39 recenzí.[4] Uživatelé ČSFD snímek hodnotí průměrně 79%.[5]

Během úvodního víkendu ve Spojených státech snímek utržil více než 55 milionů USD a stal se tak bezkonkurenčně nejúspěšnějším filmem víkendu.[6] Celkově ve Spojených státech Strážci – Watchmen utržil více než 107 milionů USD a v zahraničí dalších téměř 78 milionů USD[2], z toho v České republice téměř 300 tisíc USD.[7]

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Watchmen (film) na anglické Wikipedii.

  1. Matthew Belloni and Borys Kit. Warner, Fox settle over 'Watchmen' settlement. The Hollywood Reporter. 2009-01-15. Dostupné online [cit. 2009-08-12]. 
  2. a b Watchmen (2009) [online]. Box Office Mojo [cit. 2010-08-30]. Dostupné online. 
  3. Watchmen - Rotten Tomatoes [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2011-07-23]. Dostupné online. 
  4. Critic Reviews for Watchmen at Metacritic [online]. CNET Networks [cit. 2011-07-23]. Dostupné online. 
  5. Strážci – Watchmen v Česko-Slovenské filmové databázi
  6. Weekend Box Office Results for March 6–8, 2009. Box Office Mojo. Dostupné online. .
  7. Tržby Strážci – Watchmen v České republice na Box Office Mojo.

Externí odkazy

Šablona:Link GA