Rabia z Basry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rabia z Basry
NarozeníDesetiletí od 710
Basra
Úmrtí801
Basra
Místo pohřbeníal-Hasan al-Basri cemetery
Povoláníbásnířka, filozofka, mystička a spisovatelka
Nábož. vyznánísúfismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rabia z Basry či Rábi‘a al-‘Adawíja (mezi 714 a 718 Basra - 801 tamtéž) byla islámská mystička a světice, považovaná za jednu z průkopnic súfismu.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Známé údaje o Rabiině životě byly sestaveny z mnoha různých hagiografických zdrojů, přičemž oddělit fakta od legend je obtížné.[1] Lze však zaznamenat klíčová historická data. Rabia se narodila v Basře během éry Abbásovců a byla pravděpodobně ovlivněna jejím sociálně-náboženským prostředím. V mládí snad byla sirotkem a otrokyní.[2] V době, kdy rostla popularita asketismu, žila ve škole pro asketky. Basra byla tehdy domovem proslulého askety Al-Hasana al-Basrího, s nímž je Rabia v legendách často spojována, ale s nimiž se pravděpodobně nikdy nesetkala. Na druhou stranu není důvod pochybovat o tvrzeních jejího současníka Al-Džáhize, podle kterého se stýkala s jinými mystičkami a vedla asketický způsob života. Podle některých zdrojů byla Rabia otrokyní kmene Al-Atiků, ale dostala svobodu, když její pán poznal její velké duchovní schopnosti, a poté zasvětila svůj život neustálému uctívání Boha.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Rabii jsou připisována některá básnická díla, ale mnoho z nich je neznámého původu. Sama nezanechala žádné písemné dokumenty, většina příběhů o ní se k nám dostala na základě literárních děl slavného súfisty Farídaddína Attára (kolem 1136 - kolem 1220).

Nejznámějším učením Rabie je mystická láska a přátelství s Bohem. Každý pravý milenec vyhledává intimitu se svou milovanou, stejně jako pravý věřící s Bohem. Přitom Rabia rozlišuje mezi egoistickou a krátkodobou láskou k Bohu, jen aby získala jeho přízeň, a láskou jeho hodnou a trvalou, totiž láskou k Boží kráse. Jako všichni súfisté nakonec usilovala o jednotu s Bohem. Láska je vyhrazena pouze Bohu, nikoli jeho prorokům ani žádným jiným náboženským symbolům. Bůh by měl být milován kvůli sobě, ne kvůli strachu z pekla a touze po ráji.[3] V tom spočívá Rabiina inovace, která se stala standardem pro pozdější súfismus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rābiʿa al-ʿAdawiyya al-Qaysiyya na německé Wikipedii.

  1. a b Sophia Pandya: Rabia al-Adawiyya (Rabia al-Basriyya, Rabia al-Qaysiyya). In: Juan Eduardo Campo: Encyclopedia of Islam, Infobase Publishing, New York 2009, S. 578f., ISBN 978-0-8160-5454-1.
  2. Lexikon der Religionen, religion ORF.at, 23. April 2014
  3. Rábia al-Adawíja z Basry [online]. Islam Info [cit. 2021-01-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]