Horoušánky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horoušánky
Zvonička v Horoušánkách
Zvonička v Horoušánkách
Lokalita
Charaktervesnice
ObecHoroušany
OkresPraha-východ
KrajStředočeský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 122 (2021)[1]
Katastrální územíHoroušany (7,04 km²)
PSČ250 82
Počet domů221 (2011)[2]
Horoušánky
Horoušánky
Další údaje
Webwww.horousany.cz
Kód části obce44792
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horoušánky je místní část obce Horoušany ve Středočeském kraji, okres Praha-východ. Obec se nachází asi dva kilometry východně od Prahy, tudíž se zde nabízejí ne moc vzdálené služby velkoměsta. Sousedními městy jsou Nové Jirny, Úvaly a Horoušany

Historie[editovat | editovat zdroj]

V dobách, kdy Čechy patřily k Rakousko-Uherské monarchii a úředním jazykem zde byla němčina, se obec jmenovala Klein Horoušan, což znamená Malé Horoušany, též Horoušánky (Horoušany se jmenovaly Groß Horoušan, což znamená Velké Horoušany). Obec Horoušánky byla po rozpadu s Horoušany založena od vrchnosti roku 1780.

Pamětihodnosti a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Pár desítek metrů od návsi, která leží de facto v centru obce, se nachází kaple se zvoničkou z roku 1904 s nápisem „Věnováno ode všech občanů v Horoušánkách“ a s letopočtem. Na okraji obce v části U Tří svatých je také zanedbaný a poničený kříž. Na jisté části dnešních Horoušánek se dříve nacházel rybník.

Návrh jmen ulic navrhl dle znalostí místních starobylých názvů lokalit a usedlostí místní občan pan Václav Chroust. Sluneční, Severní, Jarní, Za Panskou zahradou, K Lesu, U Tří svatých, Západní, Hlavní, K Višňovce, Spojovací, K Potoku, Na Kovárně, Příčná, Za Humny, Ve Vilkách, Žitná, Luční, Severní, Souběžná, Průběžná, Do Polí, Na Vyhlídce, Zahradní, Březová. V obci jsou ještě další ulice, které nejsou pojmenované nebo teprve budované – v obci jsou budovány developerské projekty.

Občanská vybavenost[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že Horoušánky jsou obec s počtem obyvatel pohybujícím se okolo tisíce, zde není žádný velký komfort. Malý krámek se smíšeným zbožím, který vede Vietnamec, je na návsi v Horoušánkách. Pro větší nákup možno do sousedního města Nehvizdy

Co se týče dětských zařízení, nejbližší škola je v sousedních Jirnech, školka sice existovala přímo v Horoušánkách, ale okolo roku 2002 byla zrušena a nyní je nahrazena školkou novou, která vyrostla společně s novým obecním úřadem v Horoušanech. V obci je jedno dětské hřiště a v Úvalech existuje mnoho kroužků, jak sportovních tak zábavních, je tam i domov dětí a mládeže.

Co se týče zdravotnictví, v obci samotné žádné středisko není, i když se o něm uvažovalo. Je zde však zřízena nová ordinace praktického lékaře, MUDr. Dambricha. Ostatní zdravotnické služby jsou dostupné v Úvalech, Nehvizdech a Jirnech.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Z obce se lze autobusem dostat buď do Úval, kde je možno přestoupit na vlak, a tím do 30 minut do centra Prahy na Masarykovo nádraží, nebo druhým směrem do Pardubic. Druhá možnost je jet autobusem na Černý Most, kde lze přestoupit na metro linky B. A také za zmínku stojí spoj, který jede směrem Brandýs nad Labem do blízkých Čelákovic, kde se v roce 2011 otevřel obchodní dům TESCO.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]