Baltasar Kormákur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Baltasar Kormákur Samper je islandské jméno, v němž Samper je příjmení. Tato osoba je v islandském prostředí označována pouze jako Baltasar Kormákur.
Baltasar Kormákur
Baltasar Kormákur na 42. MFFKV
Baltasar Kormákur na 42. MFFKV
Rodné jménoBaltasar Kormákur Samper
Narození27. února 1966 (58 let)
Island Reykjavík
DětiBaltasar Breki Samper
RodičeBaltasar B. Samper
PříbuzníBaltasar Samper (praděd)
Oficiální webbaltasarkormakur.is
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Baltasar Kormákur Samper (narozen 27. února 1966 v Reykjavíku) je islandský herec a režisér.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Islandskou dramatickou akademii a poté se začal věnovat divadlu a filmu jako herec a režisér. Mezinárodně ho proslavily role ve filmech jeho krajana F. T. Fridrikssona Ďáblův ostrov (1996) a Andělé všehomíra (1999). Jako filmový režisér, scenárista a producent debutoval v roce 2000 adaptací románu H. Helgasona S milenkou mé matky, která mu vynesla Cenu poroty mladých na MFF v Locarnu, Cenu FIPRESCI na MFF v Soluni a Cenu za objev v Torontu. Kormákur byl členem poroty na MFFKV v roce 2003, kde v sekci Horizonty uvedl jeho drama Moře (2002). Ke snímku, ověnčenému Cenou FIPRESCI z MFF v Istanbulu, opět napsal scénář a zároveň ho produkoval vlastní společností Blueeyes Productions. Stejně tomu bylo i v případě krimi Cesta do nebe, americké koprodukce, do níž obsadil F. Whitakera a J. Stilesovou. Film Everest (2015) pojednává o velké tragédii na nejvyšší hoře světa z roku 1996.

Za svůj film Severní blata (Mýrin, 2006) získal hlavní cenu Kříšťálový glóbus na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary v roce 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]