Monopoli: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Město a památky: ČJ za použití AWB
50 000je špatně 60 000 je správně
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 25: Řádek 25:
| web = http://www.comune.monopoli.ba.it/
| web = http://www.comune.monopoli.ba.it/
}}
}}
'''Monopoli''' je město v italském kraji [[Apulie]], v provincii [[Bari]]. Město leží v jihovýchodní části Itálie, na pobřeží [[Jaderské moře|Jaderského moře]]. Je vzdálené 45 km jihovýchodně od hlavního města a centra kraje Apulie Bari. Žije zde okolo 50 000 obyvatel.
'''Monopoli''' je město v italském kraji [[Apulie]], v provincii [[Bari]]. Město leží v jihovýchodní části Itálie, na pobřeží [[Jaderské moře|Jaderského moře]]. Je vzdálené 45 km jihovýchodně od hlavního města a centra kraje Apulie Bari. Žije zde okolo 60 000 obyvatel.


== Město a památky ==
== Město a památky ==

Verze z 29. 5. 2022, 18:35

Monopoli
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška9 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
oblastApulie
provincieBari
Monopoli
Monopoli
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha158 km²
Počet obyvatel49 300 (2014)
Hustota zalidnění312 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.comune.monopoli.ba.it
Telefonní předvolba080
Označení vozidelBA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monopoli je město v italském kraji Apulie, v provincii Bari. Město leží v jihovýchodní části Itálie, na pobřeží Jaderského moře. Je vzdálené 45 km jihovýchodně od hlavního města a centra kraje Apulie Bari. Žije zde okolo 60 000 obyvatel.

Město a památky

Středem města je náměstí Piazza Vittorio Emanuele II. Východně od tohoto náměstí leží historická část města s přístavem. Hlavními památkami jsou katedrála Madonna della Madia založená v roce 1107 na místě původního kostela, v letech 1742 - 72 barokně přestavěna. Budova má tři lodě, délku 64 m a výšku 31 m. Druhou hlavní stavbou je přístavní opevnění Castello di Carlo V z roku 1522. Cílem pevnosti bylo chránit vstup do přístavu. Staré město představuje síť úzkých uliček, jedním z hlavních náměstí je Piazza Palmieri.

Monopoli je bohaté na sakrální stavby, najdeme zde více než dvacet kostelů. K dalším významným náleží San Martino, San Francesco D'Assisi, San Domenico. 5 km jihovýchodně od Monopoli leží pobřežní opevnění Castello di Santo Stefano založené roku 1086.

Fotogalerie

Externí odkazy