Přeskočit na obsah

Podzim: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m .
značky: revertováno editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 18: Řádek 18:


== Zajímavosti ==
== Zajímavosti ==
Je to nejhorší období protože děti musí do školy
Na podzim v mnoha zemích začíná [[škola|školní]] rok. Je to dáno historickými důvody, kdy původně soukromé školy měly v létě prázdniny, protože se děti s rodiči přesouvaly z měst na svá letní sídla. Po přijetí povinné školní docházky od Marie Terezie převzaly státní školy rozvrhy soukromých škol. Dones přetrvává tvrzení, že prázdniny měly děti, protože pomáhaly při sklizni na statcích, a teprve když bylo sklizeno, mohly chodit do školy. Ve skutečnosti ale v létě na poli práce není skoro žádná.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 26. 5. 2021, 14:21

Podzim na Vysočině
Podzim v Japonsku

Podzim (zastarale jeseň) je jedno ze čtyř ročních období, je to přechod mezi létem a zimou. V klimatických podmínkách mírného pásu se právě na podzim sklízí většina úrody a opadavé listnaté stromy ztrácejí listí. Listí má různé barvy a opadává. Dny se krátí, ochlazuje se, více prší a je mnohem horší počasí.

Podzim

Vymezení podzimu

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – na severní polokouli kolem 23. září, na jižní kolem 21. března a končí zimním slunovratem – 21. prosince, resp. 21. června.

V meteorologii a klimatologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad[1][2] (březen, duben a květen na jižní polokouli).

Podzimní příroda

Podzim často vytváří v přírodě úchvatné barevné scenérie. Tyto barevné krajinné scenérie nezůstávají stranou zájmu lidí a vzbuzují čilý sezónní turistický ruch.

Listy se barví do oranžova, červena i žluta. Listy začínají opadávat aby strom měl dostatek mízy pro sebe.

Zajímavosti

Je to nejhorší období protože děti musí do školy

Reference

  1. https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/meteorologicky-podzim-1.9.2017/
  2. Meteorologický slovník – podzim [online]. [cit. 2019-10-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy