Svíčková na smetaně: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Charakteristika: +Rettigová ověřeno
Pridan obsah
značky: možný vandalismus první editace odstraněn infobox editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 1: Řádek 1:
Název může souviset i s podobou korenove zeleniny se svíčkou
{{infobox - jídlo}}
[[Soubor:Svícková na smetane, houskový knedlík, citron, brusinky.jpg|náhled|Svíčková na smetaně]]
'''Svíčková na smetaně''', '''svíčková omáčka''' či jen '''svíčková''' je tradiční jídlo [[česká kuchyně|české kuchyně]].


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==

Verze z 10. 6. 2020, 18:15

Název může souviset i s podobou korenove zeleniny se svíčkou

Charakteristika

Jedná se o hovězí pečeni ze svíčkové, která je podávána se speciálním typem smetanové omáčky s kořenovou zeleninou, nazývaným svíčková omáčka.

Obvykle se podává s houskovými, případně karlovarskými či špekovými knedlíky, a dochucena bývá brusinkami (mohou být i v podobě kompotu či džemu), plátkem citrónu a šlehačkou. Vzácněji se též podává s vařenými brambory, ale ty mohou být také pečené nebo šťouchané.

Omáčka se tradičně připravuje z pasírované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, případně cibule), a ze smetany. Z koření se používá například nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn či černý pepř, hřebíček či zázvor. Omáčka bývá osolena, někdy doslazena, a případně dokyselena octem či citrónem, případně zapražena moukou, používají se různě tučné druhy smetany, sladké i kyselé, může být nahrazena i jogurtem nebo mlékem.

Existuje velmi mnoho receptů a variant, které mírně změní chuť omáčky.[1] Například v receptu Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 chyběla jak smetana, tak kořenová zelenina.[2]

Etymologie

Svíčková je cenný druh hovězího masa. Svíčková na smetaně se z úsporných důvodů často připravuje jako tzv. „falešná svíčková“, tj. s hovězím zadním či jiným druhem masa. Původ názvu svíčková podle Ivy Pospíšilové není jasný, v Lidovkách.cz uvedla v roce 2014 tři možná vysvětlení: vizuální podobnost tenkého svalu se svící, množství loje v okolí tohoto svalu, či tradice hostiny pří svíčkách, kterou řezničtí mistři byli povinni jednou ročně vystrojovat tovaryšům.[3]

Reference

  1. FOTORECEPT: Svíčková na smetaně [online]. 2006-11-20 [cit. 2008-05-30]. Dostupné online. 
  2. RETTIGOVÁ, Magdalena Dobromila. Domácí kuchařka. Praha: Městská knihovna Praha, 2011. 485 s. Dostupné online. S. 44–46. 
  3. Jak připravit rychlý stroganoff? Poradí Roman Paulus | Dobrá chuť. Lidovky.cz [online]. 2014-01-19 [cit. 2018-05-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy