Kouzelník Žito (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎top: typo
upřesnil jsem změny v textu, dodal některé informace o vzniku a výsledku filmu. ZDENĚK ZELENKA, scenárisra a režisér
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze od stejného uživatele.)
Řádek 13: Řádek 13:
| síť = [[ČT1]]
| síť = [[ČT1]]
}}
}}
'''''Kouzelník Žito''''' je český televizní [[Filmová pohádka|pohádkový film]] režiséra [[Zdeněk Zelenka|Zdeňka Zelenky]] natočený v roce [[2018]], jeho děj je volně inspirován pověstí o [[Žito (kouzelník)|kouzelníkovi Žitovi]]. Premiérově byl vysílán 24. prosince 2018 na stanici [[ČT1]] jako [[Seznam štědrovečerních pohádek České televize|štědrovečerní pohádka České televize]] a stal se nejsledovanějším titulem všech televizí za celý rok 2018, v součtu přímého a odloženého vysílání ho viděly téměř 3.000.000 lidí, stal se i jedním z nejsledovanějších pohádkových titulů na YOU TUBE, kde si ho během jednoho roku půstilo přes 350.000 diváků, a to s velmi kladnými ohlasy. Patří mezi 3 nejsledovanější štědrovečerní pohádky České televize za posledních 14 let a podle vyjádření programového oddělení ČT má tento pohádkovoý titul velkou šanci stát se zlatým fondem České televize s perspektivou vysílání každý rok. V roli Žita debutoval mladý, velmi nadějný student herectví DAMU Denis Šafařík, který byl na základě svého výkonu ihned po natáčení obsazen do rozsáhlého, desetidílného seriálu detektivek Zločiny staré Prahy, ve kerém s Jaroslavem Pleslem a Jiřím Langmajerem rozplétají motivy prvorepublikových morbidních vražd. Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka vydal svoji pohádku Kouzelník Žito nejen knižně, ale rovněž i jako audioknihu, kterou načetl Miloň Čepelka, člen Divadla Járy Cimrmana. Kouzelník žito se s úspěhem vysílal v Polsku, na Slovensku, zúčastnil se mnoha přehlídek filmů pro děti nejen na českých festivalech, ale i na zahraničních. Hudbu pro film složil zkušený Daniel Barták, autor mnoha hitů a muzikálů, společně s režisérem Z.Zelenkou přivedli kupříkladu na svět velkomuzikál Mefisto, který sklidil vřelé přijetí kritikou jak naší, tak zahraniční, s úspěhem se hrál v Jižní Koreji. Na ústřední píseň Kouzelníka Žita vznikl i velmi úspěšný videoklip, který je možno zhlédnout na YOU TUBE.
'''''Kouzelník Žito''''' je český televizní [[Filmová pohádka|pohádkový film]] režiséra [[Zdeněk Zelenka|Zdeňka Zelenky]] natočený v roce [[2018]] na motivy pověsti o [[Žito (kouzelník)|kouzelníkovi Žito]]. Premiérově byl vysílán 24. prosince 2018 na stanici [[ČT1]] jako [[Seznam štědrovečerních pohádek České televize|štědrovečerní pohádka České televize]].


== Děj ==
== Děj ==

Verze z 27. 1. 2020, 07:52

Kouzelník Žito
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Délka104 min
Žánrypohádka
komedie
Scénář a režieZdeněk Zelenka
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDenis Šafařík
Anna Kadeřávková
Pavel Kříž
Tatiana Dyková
Pavel Liška
… více na Wikidatech
ProdukceBarbara Johnsonová
KameraMartin Šec
KostýmyAlena Schäferová
StřihDana Klempířová
ZvukJiří Klenka
Výroba a distribuce
Premiéra24. prosince 2018
TV staniceČT1
Kouzelník Žito na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kouzelník Žito je český televizní pohádkový film režiséra Zdeňka Zelenky natočený v roce 2018, jeho děj je volně inspirován pověstí o kouzelníkovi Žitovi. Premiérově byl vysílán 24. prosince 2018 na stanici ČT1 jako štědrovečerní pohádka České televize a stal se nejsledovanějším titulem všech televizí za celý rok 2018, v součtu přímého a odloženého vysílání ho viděly téměř 3.000.000 lidí, stal se i jedním z nejsledovanějších pohádkových titulů na YOU TUBE, kde si ho během jednoho roku půstilo přes 350.000 diváků, a to s velmi kladnými ohlasy. Patří mezi 3 nejsledovanější štědrovečerní pohádky České televize za posledních 14 let a podle vyjádření programového oddělení ČT má tento pohádkovoý titul velkou šanci stát se zlatým fondem České televize s perspektivou vysílání každý rok. V roli Žita debutoval mladý, velmi nadějný student herectví DAMU Denis Šafařík, který byl na základě svého výkonu ihned po natáčení obsazen do rozsáhlého, desetidílného seriálu detektivek Zločiny staré Prahy, ve kerém s Jaroslavem Pleslem a Jiřím Langmajerem rozplétají motivy prvorepublikových morbidních vražd. Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka vydal svoji pohádku Kouzelník Žito nejen knižně, ale rovněž i jako audioknihu, kterou načetl Miloň Čepelka, člen Divadla Járy Cimrmana. Kouzelník žito se s úspěhem vysílal v Polsku, na Slovensku, zúčastnil se mnoha přehlídek filmů pro děti nejen na českých festivalech, ale i na zahraničních. Hudbu pro film složil zkušený Daniel Barták, autor mnoha hitů a muzikálů, společně s režisérem Z.Zelenkou přivedli kupříkladu na svět velkomuzikál Mefisto, který sklidil vřelé přijetí kritikou jak naší, tak zahraniční, s úspěhem se hrál v Jižní Koreji. Na ústřední píseň Kouzelníka Žita vznikl i velmi úspěšný videoklip, který je možno zhlédnout na YOU TUBE.

Děj

Šablona:Spoiler Kdysi dávno našla kořenářka Apolena v poli odloženého novorozence, kterého se ujmula a dala mu jméno Žito. Nyní je z něj mladý muž s velkým smyslem pro spravedlnost. Z morálních důvodů odmítne stát se výběrčím daní pro krále a skončí v královských stájích. Seznámí se s princezkou Adélkou, se kterou si vzájemně padnou do oka. Do Žita se ovšem zakouká i čertice Filištína – v převtělení se ho pokouší svést. Zároveň začne mít o Adélku zájem i králův správce Neklan. Žito si tak musí poradit nejen s dalším nápadníkem princezny Adélky, ale bude mít co do činění i se samotným peklem.[1] Šablona:Endspoiler

Obsazení

Denis Šafařík kouzelník Žito
Anna Kadeřávková princezna Adélka
Pavel Kříž správce země Neklan Thalberg, kníže z Oberbachu
Tatiana Vilhelmová čertice Filištína
Jakub Novotný Broněk
Pavel Liška čert Koumes
Jiřina Bohdalová bylinářka Apolena
Petr Kostka král
Andrej Hryc Hrdoslav
Ivan Martinka Zmrzek
Milan Bahúl vévoda Albert
Jaromír Nosek velitel výběrčích Radvan
Bolek Polívka Lucifer
Jan Hrušínský podkoní Dobroš

Recenze

Reference