Přeskočit na obsah

Velká výměna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
O konspirační teorii, ve Francii hodně diskutované. Rozšíření přijde.
(Žádný rozdíl)

Verze z 4. 9. 2017, 13:46

Grand remplacement, česky velká výměna (resp. záměna), je konspirační teorie, podle které existuje proces výměny obyvatelstva v tzv. metropolitní Francii. Přitom je původní evropské obyvatelstvo údajně zaměňováno za obyvatelstvo neevropské, pocházející v první řadě z černošských zemí Afriky a ze zemí Maghrebu. Tato výměna obyvatelstva údajně způsobuje výměnu civilizace, a proces k tomu vedoucí je podle oné teorie podporován většinou politických, intelektuálních a mediálních elit ve Francii. Je to způsobeno jejich ideologickým přístupem nebo jejich zájmy. Hlavní argumenty pro tuto tézi, ať jsou rázu demografického či kulturního, jsou odmítány velkou většinou expertů, kteří zamítají jak metodu, na které se tato teorie zakládá, tak logiku, která ji podporuje.

Tuto tézi začal uplatňovat francouzský spisovatel Renaud Camus, který je řazen do tzv. krajní pravice.[1] Samotný výraz „grand remplacement” byl Camusem použit jako název jednoho z jeho veřejných projevů, který se udál v listopadu 2010, a jednoho z jeho děl, knihy Le Grand Remplacement, která byla publikována v roce 2011.

Reference

  1. De BONI, Marc: Le théoricien du «grand remplacement» rejoint la galaxie FN (Teoretik “velké výměny” se připojuje ke galaxii Národní fronty), Le Figaro, http://www.lefigaro.fr/politique/le-scan/coulisses/2015/11/23/25006-20151123ARTFIG00204-le-theoricien-du-grand-remplacement-rejoint-la-galaxie-fn.php, 23. listopadu 2015 (francouzsky).