Přeskočit na obsah

Svitava: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Fagusius (diskuse | příspěvky)
m Související články
Řádek 65: Řádek 65:
== Využití ==
== Využití ==
=== Významné obce a města na řece Svitavě ===
=== Významné obce a města na řece Svitavě ===
S výjimkou úseku mezi [[Blansko|Blanskem]] a [[Brno|Brnem]] a také úseku nad Březovou nad Svitavou (kde se nachází významné prameniště odkud je dodávána [[pitná voda]] pro Brno a okolí) je celé údolí Svitavy velmi hustě osídleno. Na jejím toku leží města [[Svitavy]], [[Hradec nad Svitavou]], [[Březová nad Svitavou]], [[Letovice]], [[Svitávka (okres Blansko)|Svitávka]], [[Skalice nad Svitavou]], [[Blansko]], [[Adamov (okres Blansko)|Adamov]], [[Bílovice nad Svitavou]], [[Brno]].
S výjimkou úseku mezi [[Blansko|Blanskem]] a [[Brno|Brnem]] a také úseku nad Březovou nad Svitavou (kde se nachází významné prameniště odkud je dodávána [[pitná voda]] pro Brno a okolí) je celé údolí Svitavy velmi hustě osídleno. Na jejím toku leží města a městyse [[Svitavy]], [[Hradec nad Svitavou]], [[Březová nad Svitavou]], [[Letovice]], [[Svitávka (okres Blansko)|Svitávka]], [[Skalice nad Svitavou]], [[Blansko]], [[Adamov (okres Blansko)|Adamov]], [[Bílovice nad Svitavou]], [[Brno]].


=== Vodáctví ===
=== Vodáctví ===

Verze z 25. 9. 2015, 21:06

Tento článek je o řece. O části města Cvikov pojednává článek Svitava (Cvikov).

Šablona:Infobox - řeka Svitava je řeka na Moravě. Protéká postupně okresy Svitavy v Pardubickém kraji a Blansko, Brno-město a Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Je dlouhá 97 km. Plocha povodí měří 1150 km².

Průběh toku

Pramení severozápadně od Svitav u obce Javorník, teče převážně k jihu, mezi Blanskem a Brnem proráží hlubokým úzkým údolím okraj Moravského krasu, ústí v Brně zleva do Svratky. Na řece leží Svitavy, Letovice, Blansko, Adamov a Brno. V červenci 1997 se v povodí Svitavy vyskytly mimořádné povodně, v které se v menším rozsahu opakovaly i na jaře 2006.

Řeka Svitava v minulosti protékala Boskovickou brázdou a Malou Hanou k jihu do třetihor, kdy horotvorné procesy změnily průběh toku řeky současným směrem.[1]

Větší přítoky

Vodní režim

Hlásné profily:

místo říční km plocha povodí průměrný průtok stoletá voda
Rozhraní 69,60 226,57 km² 1,26 m³/s 54 m³/s
Letovice 59,40 419,00 km² 2,26 m³/s 95 m³/s
Bílovice n. Svit. 15,50 1120,33 km² 5,22 m³/s 179 m³/s

Využití

Významné obce a města na řece Svitavě

S výjimkou úseku mezi Blanskem a Brnem a také úseku nad Březovou nad Svitavou (kde se nachází významné prameniště odkud je dodávána pitná voda pro Brno a okolí) je celé údolí Svitavy velmi hustě osídleno. Na jejím toku leží města a městyse Svitavy, Hradec nad Svitavou, Březová nad Svitavou, Letovice, Svitávka, Skalice nad Svitavou, Blansko, Adamov, Bílovice nad Svitavou, Brno.

Vodáctví

Jedná se o řeku vodácky využitelnou a sice za vyššího stavu vody prakticky po celém toku. Nejhezčí úsek je v hlubokém údolí mezi Blanskem a Adamovem. Na řece je velké množství špatně přenositelných jezů, řeka je zde místy zarostlá a meandruje v úzkém korytě.

Historie papíren

Nejstarší papírny na řece Svitavě v okrese Svitavy, byly budovány v polovině 17.století v Dlouhé, Březové nad Svitavou, Brněnci a Rozhrání. Podrobný vývoj zachycuje článek Miroslava Kučery, Historie papíren na řekách okresu Svitavy (sborník Pomezí Čech a Moravy, svazek 4).

Reference

  1. Gloser Jaroslav, Svitavsko, Hradec Králové, Kruh 1980

Související články

Externí odkazy