Georg Joseph Kamel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dinybot (diskuse | příspěvky)
m robot: stylistické, typografické a kódové korekce a náhrady přesměrování podle specifikace
+kat (narodil se v Brne a radeji umrel v Manile, heh)
Řádek 1: Řádek 1:
'''Georg Joseph Kamel''' či '''Camellus''' ([[21. duben|21. dubna]] [[1661]], [[Brno]] – [[2. květen|2. května]] [[1706]], [[Manila]], [[Filipíny]]) byl jezuitský misionář, lékárník a botanik. Kamelovo jméno nesou okrasné rostliny kamélie díky švédskému přírodovědci [[Carl Linné|Carlu Linnéovi]], který na jeho počest v roce 1753 pojmenoval kamélii japonskou (''Camellia japonica'').
'''Georg Joseph Kamel''' či '''Camellus''' ([[21. duben|21. dubna]] [[1661]] [[Brno]] – [[2. květen|2. května]] [[1706]] [[Manila]], [[Filipíny]]) byl jezuitský misionář, lékárník a botanik. Kamelovo jméno nesou okrasné rostliny kamélie díky švédskému přírodovědci [[Carl Linné|Carlu Linnéovi]], který na jeho počest v roce 1753 pojmenoval [[kamélie japonská|kamélii japonskou]] (''Camellia japonica'').


== Život ==
== Život ==
Řádek 11: Řádek 11:


== Dílo ==
== Dílo ==

Kamelovy zápisky jsou uloženy především v [[Britské muzeum|Britském muzeu]] v [[Londýn]]ě. 260 perokreseb léčivých bylin, zvířat a minerálů se nachází v archivu teologické fakulty [[Lovaň]]ské univerzity. Publikovány byly následující práce:
Kamelovy zápisky jsou uloženy především v [[Britské muzeum|Britském muzeu]] v [[Londýn]]ě. 260 perokreseb léčivých bylin, zvířat a minerálů se nachází v archivu teologické fakulty [[Lovaň]]ské univerzity. Publikovány byly následující práce:


Řádek 30: Řádek 29:
[[Kategorie:Jezuité|Kamel, Georg Joseph]]
[[Kategorie:Jezuité|Kamel, Georg Joseph]]
[[Kategorie:Čeští botanici|Kamel, Georg Joseph]]
[[Kategorie:Čeští botanici|Kamel, Georg Joseph]]
[[Kategorie:Narození 1661|Kamel, Georg Joseph]]
[[Kategorie:Úmrtí 1706|Kamel, Georg Joseph]]



[[de:Georg Joseph Kamel]]
[[de:Georg Joseph Kamel]]

Verze z 26. 1. 2007, 01:15

Georg Joseph Kamel či Camellus (21. dubna 1661 Brno2. května 1706 Manila, Filipíny) byl jezuitský misionář, lékárník a botanik. Kamelovo jméno nesou okrasné rostliny kamélie díky švédskému přírodovědci Carlu Linnéovi, který na jeho počest v roce 1753 pojmenoval kamélii japonskou (Camellia japonica).

Život

Narodil se v roce 1661 v rodině brněnského postřihačského mistra Andrese Kamela. Navštěvoval místní jezuitské gymnázium a 12. listopadu 1682 vstoupil do jezuitského řádu. V klášterní lékárně postupně získával lékárnickou praxi. Po ukončení noviciátu působil jako lékárnický pomocník („socius infirmarii“) v Jindřichově Hradci a v roce 1686 vedl lékárnu koleje v Českém Krumlově. V roce 1697 byl vyslán do jezuitských zámořských misií. Přes Španělsko a Mexiko doplul v roce 1689 do Manily na Filipínách.

V Manile působil v koleji svatého Ignáce jako lékárník a pečoval i o nemocné. V Manile také otevřel první lékárnu na Filipínách, kde chudým poskytoval léky zdarma. Zkoumal místní flóru z hlediska možného využití v lékařství a založil velkou botanickou zahradu s evropskými i místními léčivkami. Rostlinstvo ostrova Luzon systematicky popisoval a poznatky doplňoval kresbami. Mezi jiným popsal i rostlinu Strychnos Sancti Ignatii (Faba Sancti Ignatii), z níž se získává jedovatý alkaloid strychnin.

Od roku 1690 byl v písemném kontaktu s anglickými přírodovědci Johnem Rayem a Jamesem Petiverem, kterým zasílal své poznatky, včetně popisů a kreseb rostlin. Část tohoto Kamelova díla byla publikována jako dodatek k práci Johna Raye Historia Plantarum; species hactenus editas insuper multas noviter inventas & descriptas complectens z roku 1704. Některé kresby vyšly později v Petiverových Opera omnia ad Historiam Naturalem spectantia v roce 1767.

Kamel zemřel v 45 letech v jezuitské koleji v Manile na průjmové onemocnění způsobené amébou.

Dílo

Kamelovy zápisky jsou uloženy především v Britském muzeu v Londýně. 260 perokreseb léčivých bylin, zvířat a minerálů se nachází v archivu teologické fakulty Lovaňské univerzity. Publikovány byly následující práce:

  • Herbarium aliarumque stirpium in insula Luzone Pilippinarum primaria nascentium Syllabus” neboli „Přehled rostlin a ostatních keřů rostoucích na Luzonu”, nejobsáhlejší z jeho prací.
  • Hortus indicus
  • Descriptiones fructicum et arborum Luzonis…

Kamel se pokusil o klasifikaci rostlin, ovšem v duchu předlinnéovské botaniky. Rostliny dělil do tří „tříd“:

  1. Byliny (Plantae humiles)
  2. Dřeviny či stromy a keře (Arbores et Frutices)
  3. Liany a ovíjivé rostliny (Plantae scandentes)

Odkaz

Švédský přírodovědec Carl Linné pojmenoval na počest Georga Kamela okrasný keř původem z Japonska jako „Camellia japonica“ neboli kamélie japonská. Kamel sám patrně kamélie patrně nikdy nespatřil.

Třísté výročí Kamelovy smrti v roce 2006 bylo zařazeno mezi významná světová výročí UNESCO.