Western: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot přidal: lmo:Cinema western
Řádek 5: Řádek 5:
Western proniknul i do [[sport]]u. Mezi nejznámější westernové disciplíny patří [[western shooting]] - westernová střelba a [[western riding]] - westernová jízda na koni, se kterou souvisí i rozmach chovu amerických, westernových, plemen [[kůň|koní]].
Western proniknul i do [[sport]]u. Mezi nejznámější westernové disciplíny patří [[western shooting]] - westernová střelba a [[western riding]] - westernová jízda na koni, se kterou souvisí i rozmach chovu amerických, westernových, plemen [[kůň|koní]].


1542
== Literatura ==
Jako [[literatura|literární]] [[žánr]] vznikl western zhruba v první čtvrtině [[19. století]] ([[James Fenimore Cooper]], později [[Karel May]]) a velkého rozkvětu dosáhl zejména od počátku [[20. století]]. Převážná většina knižních westernů se dá považovat za [[Braková literatura|brakovou literaturu]], existuje však celá řada autorů (např. [[Jack Schaefer]]), kteří povýšili tento [[žánr]] na skutečné [[umění]].


==Nejznámějším autoři==
==Nejznámějším autoři==

Verze z 28. 12. 2011, 15:40

Velká železniční loupež, záběr z amerického filmu z roku 1903, který je považován za první filmový western.

Western je žánr především americké dobrodružné literatury a filmu. Preferuje dějové složky příběhu, postavami bývají zejména kovbojové, indiáni a zlatokopové. Příběhy se odehrávají v prostředí Divokého západu a zpravidla vítězí dobro nad zlem.

Western proniknul i do sportu. Mezi nejznámější westernové disciplíny patří western shooting - westernová střelba a western riding - westernová jízda na koni, se kterou souvisí i rozmach chovu amerických, westernových, plemen koní.

1542

Nejznámějším autoři

Z našich spisovatelů se psaním westernů zabýval zejména Eduard Fiker a Jaroslav Moravec.

Filmový western

Podrobnější informace naleznete v článku Western (film).

Filmový western je tradiční žánr americké kinematografie. Za první film tohoto druhu je považována Velká železniční loupež (The Great Train Robbery), americký němý film z roku 1903 režiséra Edwina Stantona Portera (18701941).

Za zvláštní subžánr jsou považovány italské westerny ze šedesátých let 20. století, pro které se vžil název spaghetti-western a westerny natočné v zemích východního bloku (tzv. easterny).

Hudba

Western pronikl roku 1910 i do vážné hudby. V tomto roce totiž slavný italský skladatel Giacomo Puccini zkomponoval operu Děvče ze Západu (La Fanciulla del West), odehrávající se mezi zlatokopy v Kalifornii.

Westernový sport

Western riding je odvětví westernového sportu zaměřeným na jízdu na koni, při které se uplatňují zkušenosti z práce kovbojů. Mezi stěžejní soutěže patří Reining - nejmladší disciplína zařazená do olympijských her, Western Pleasure (jízda pro potěšení), Trail (překonávání překážek) a rychlostní disciplíny Barrel Race a Pole Bending.

Nejblíže skutečné westernové práci mají soutěže Cutting (oddělení telete ze stáda) a Team Penning (zahánění telat do ohrady). Co se dobytka týká existuje též disciplína Bullriding, která spočívá v jizdě na divokém býkovi.

Westernový sport nabývá na popularitě, s tím souvisí i nárůst zájmu o chov koní amerických plemen - Appaloosa, Quarter Horse nebo Paint Horse.

Westernové městečka

Jako zábava pro diváky začaly také vznikat westernová městečka, která vypadají jako města z divokého západu. V jejím prostoru se konají různé představení s touto tématikou. V České republice jsou například městečka v Boskovicích a Novém Městě na Moravě.


Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu western na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA