Vladimír Kovářík: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Založení dle Kalendáře do školní brašny 1991
 
Řádek 21: Řádek 21:


== Literární místopis ==
== Literární místopis ==
Zcela výjimečné postavení mají tři svazky literárního místopisu, kde vedle nejrůznějších údajů ze života českých spisovatelů připomíná Kovářík i vliv kraje na vznik a podobu literárního díla. Jsou to knihy ''Literární toulky po Čechách'', ''Literární toulky Moravou'' a ''Literární toulky Prahou''.
Zcela výjimečné postavení mají tři svazky literárního místopisu, kde vedle nejrůznějších údajů ze života českých spisovatelů připomíná Kovářík i vliv kraje na vznik a podobu literárního díla. Jsou to knihy ''Literární toulky po Čechách'' (Albatros, Praha 1977), ''Literární toulky Moravou'' (Albatros, Praha 1978) a ''Literární toulky Prahou'' (Albatros, Praha 1980).


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 15. 2. 2010, 10:05

Šablona:Infobox Biografie Vladimír Kovářík (12. října 1913, Čelákovice - 7. června 1982, Praha) byl český literární vědec, který většinu svých popularizujících knih z oblasti historie věnoval mládeži. Zabýval se zejména literárními dějinami 19. století, obdobím budování Národního divadla a Nerudovým životem a dílem. Vychází vstříc zájmu mladých čtenářů o umělecko-naučnou literaturu a hledá cesty, jak jim přístupnou a zábavnou formou přiblížit znalost dějin české literatury. Sem je možné například zařadit díla Mládí Jana Nerudy, Otec české Thálie o Josefu Kajetánu Tylovi a knížka vzpomínek českých spisovatelů na jejich mládí Když velcí byli malí.

Literární místopis

Zcela výjimečné postavení mají tři svazky literárního místopisu, kde vedle nejrůznějších údajů ze života českých spisovatelů připomíná Kovářík i vliv kraje na vznik a podobu literárního díla. Jsou to knihy Literární toulky po Čechách (Albatros, Praha 1977), Literární toulky Moravou (Albatros, Praha 1978) a Literární toulky Prahou (Albatros, Praha 1980).

Externí odkazy