Mučedníci z Otranta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Agamad24 (diskuse | příspěvky)
Nová stránka: {{Infobox světec |jméno = Svatí<br />Mučedníci z Otranta |foto = Otranto_cathedral_martyrs.jpg |popisek foto = Mučedníci z Otranta |narození = ?…
(Žádný rozdíl)

Verze z 2. 4. 2015, 14:11

Šablona:Infobox světec Antonio Primaldo a společníci či Mučedníci z Otranta byli italové kteří nechtěli konvertovat k Islámu.

Historie

Umučení Antonia Primalda a společníků je historicky začleněné do času vojenského konfliktu, který na dlouhou dobu ovlivnil vztahy mezi Evropou a Osmanskou říší. Poté když Konstantinopol roku 1453 padl do rukou Osmanů a po obléhání Bělehradu (1456) se sultán Mehmed II. vládce Osmanské říše, marně pokoušel získat ostrov Rhodos.

Zaměřil se tedy na krajní pobřeží Itálie, které bylo nejbližší k přístavům v Albánii. Turci se přiblížily k městu Otranto přibližně se 150 loďmi a 15-tisíci muži. Město mělo v té době 6 tisíc obyvatelů a aragonské vojso jej opustilu, protože bojovali v Toskánsku. Hned na začátku obléhání byla vyslaná jako podmínka kapitulace žádost zřící se víry v Krista a konvertovat k Islámu. Po odmítnutí tohoto požadavku, bylo město bombardované a 12. srpna padlo do rukou agresorů. Ti ho vyplenily a v místní katedrále zabily arcibiskupa Stefana Pendinelliho, kanovníky, řeholníky a věřící.

Druhý den velitel Gedik Ahmed Paša nařídil, aby všichni zajatí muži, byli předvedeni do tureckého tábora a tam nucení k zžeknutí se víry. Odpověď kterou dal ve jménu všech Antonio Pezzulla, zvaný Primaldo byla okamžitá a rozhodná. Prohlásil že Ježíše Krista pokládají za Božího syna, svého Pána a pravého Boha a že chtějí radši tisíckrát zemřít než ho zapřít a stát se Turkama.

Nato Ahmed Paša nařídil vykonání trestu smrti. Byli jim odseknuté hlavy, nebo rozčtvrceni mečem. Celý jeden rok byly nepochované těla nechané na místě popravy, než je našli vojska poslané osvobodit Otranto. V červnu 1481 byli jejich těla uložené v nedalekém chrámě nazvaném „k pramenům Minervy“, ale 13. října následujícího roku, byli přenesené do katedrály.

Proces svatořečení

Dne 14. prosince 1771 byl potvrzen jejich kult a 6. července 2007 bylo uznáno jejich mučednictví. Svatořečeni byli 12. května 2013 papežem Františkem.

Externí odkazy