Mbaye Diagne: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ kat
Řádek 20: Řádek 20:
[[Kategorie:Muslimové]]
[[Kategorie:Muslimové]]
[[Kategorie:Rwandská genocida]]
[[Kategorie:Rwandská genocida]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Osoby s nejistým datem narození]]

Verze z 6. 4. 2013, 11:36

Kapitan Mbaye Diagne (? - 31. květen 1994) byl důstojníkem senegalské armády pozorovatel Spojených národů během Rwandské genocidy v roce 1994. Během svého působení ve rvandě zachránil mnoho životů poté co bylo vojakům OSN nařízeno nezasazovat pokračoval v této činosti na vlastní odpovědnost.

Narodil se do početné rodiny žijící v Dakaru. Byl ododaným muslimem. Po té co vystudoval místní univerzitu narukoval do armády v pozici důstojníka. V roce 1993 byl přidělen k UNAMIR mírové mise OSN ve Rwandě. 6. dubna 1994 bylo sestřeleno letadlo s prezidentem Habyarimanou a burundským prezidentem Cyprienem Ntaryamirou poblíž Kigali. Během následujících dnů začali radikálové uskutečňovat svůj genocídní plán. Odhaduje se, že při ni bylo zabito 800 tisíc až jeden milion Tutsiů a politicky umírněných Hutuů. Mezi prvními oběťmi genocidy byla rwandská premiérka Agathe Uwilingiyimana a 10 belgických vojáků operace UNAMIR, kteří ji měli chránit. Další den ráno se Diagene od uprchlíku v Hôtel des Mille Collines dozvěděl o vraždě se neozbrojen vydal situaci prověřit. V komplexu OSN objevil skrývající se děti zavražděné premierky Agathe Uwilingiyimana. Později rano mu general Roméo Dallaire přikázal vyškat na příjezd Obrněného transportéru a dopravit děti do bezpečí. Transportér však nedorazil a tak se Mbaye rozhodl posadit děti na zadní sedadlo svého vozidla, zakrýt je dekou a odvést je do hotelu.

Ačkoliv pravidla OSN zakzují pozorovatlům zachraňovat civilisty, podle výpovědí ostatních personálu UNAMIR Mbaye pokračoval ve svých záchraných operacích. Přesné počty zachráných jsou neznáme odhady se pohybují od několika desítek ke stovkám. Jelikož na každém výjezdu musel překonat desítky kontrolních stanovišť mohl při každém výjezdu převést maximálně pět lidí. Využíval své rozshlé síťe kontaktů vybudované v průběhu mise ve rwandské armádě a také ve vražedné milici. Situaci často zacraňoval vtipi a úplatky v podobě peněz a cigaret.

31. května se Mbaye vracel sám ve svém džípu na velitelství OSN v Kingali se správou pro Dallaira od velitele rwandské armády, když za jeho vozidlo dopadl grant odpálený Rwandskou vlasteneckou frontou, jehož střepina zasáhla Mbaye do hlavy a okamžitě usmrtila.

Generál Roméo Dallaire ho ve své knize Shake Hands with the Devil nazval „nejstatčnějším ze všech“ zaroveň podotkl, že upadne v zapomění, protože je afričan.

Mbay byl pohřben v Senegalu s vojenskými poctami. Zanechal po sobě manželku a dvě děti.

Související článek