Sophie Weberová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sophie Weber)
Sophie Weberová
Narozeníříjen 1763
Zell im Wiesental, Německo
Úmrtí26. října 1846 (ve věku 82–83 let)
Salcburk, Rakousko
Manžel/kaJakob Heibel
OtecFridolin Weber
MatkaCäcilia Weberová
PříbuzníWolfgang Amadeus Mozart (švagr)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maria Sophie Weberová (říjen 1763, Zell im Wiesental – 26. října 1846, Salcburk) byla německá operní pěvkyně. Byla mladší sestrou Constanze Weberové, která se provdala za Wolfganga Amadea Mozarta a stala se tak jeho švagrovou. Je známá především tím, že se podílela na produkci hudby svého švagra po jeho smrti spolu se sestrou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do hudební rodiny jako nejmladší ze čtyř sester, z nichž dvě se staly profesionálním operními pěvkyněmi. Jejím otcem byl Fridolin Weber a matkou Cäcilia Weberová. Stěhovala se spolu s rodinou, nejdříve do Mnichova a poté do Vídně, kde její starší sestra Aloysia získala práci. Sophie v sezóně 1780-81 také zpívala v Burgtheateru, avšak neuchytila se tak dobře, jako sestra.

Když se do Vídně v roce 1781 nastěhoval Mozart a žil u rodiny Weberů, měl ve zvyku flirtovat se všemi sestrami (nakonec se oženil s Constanze). V dopise z 15. prosince 1781 popisuje Mozart Sophii jako dobromyslnou ženu. Když si v roce 1782 bral za ženu Constanze, Sophie byla jediná ze sester, která se obřadu účastnila.

Když v prosinci roku 1791 Mozart zemřel, osmadvacetiletá Sophie, poslední neprovdaná ze sester, žila spolu s matkou Cäcilií. Byla však často přítomná v Mozartově domě, kde pomáhala sestře Constanze s péčí o umírajícího manžela.

Sophie se dne 7. ledna 1807 provdala za Jakoba Haibela v Djakovaru ve Slavonii (dnešní Đakovo v Chorvatsku). Jakob byl tenorový zpěvák, herec a skladatel. Byl autorem úspěšného hudebního žánru Singspiel. Údajně kvůli Sophii opustil svou první manželku. Po smrti Haibela v roce 1826 se Sophie přestěhovala do Salcburku za svou sestrou Constanze, která ovdověla již podruhé. Po roce 1831 se přestěhovaly za sestrou Aloysií, která v tu dobu také ovdověla a v roce 1839 zemřela. Sestry spolu žily až do smrti Constanze v roce 1842.

Sophie přežila i svého synovce Franze Xavera Wolfganga Mozarta a to o celé dva roky. Zemřela v Salcburku v roce 1846 ve věku 83 let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sophie Weber na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]