Sonnenstein (Pirna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sonnenstein
Sedmnáctiposchoďové domy v Sonnensteinu
Sedmnáctiposchoďové domy v Sonnensteinu
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška200 m n. m.
Časové pásmoUTC +1
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
Zemský okresSaské Švýcarsko-Východní Krušné hory
MěstoPirna
Sonnenstein
Sonnenstein
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2,4 km²
Počet obyvatel6 316 (2011)
Hustota zalidnění2 631,7 obyv./km²
Správa
Statusmístní část
Telefonní předvolba03501
PSČ01796
Označení vozidelPIR, DW, FTL, SEB
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sonnenstein je místní část velkého okresního města Pirnaněmecké spolkové zemi Sasko. Nachází se v zemském okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory a má přibližně 6 300 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad Pirna (dnešní zámek Sonnenstein) byl založen ve středověku a poprvé je písemně zmíněn roku 1269. Hrad byl postupně přestavěn na zámek, který je roku 1606 prvně jmenován jako Sonnenstein. Až do 19. století byla celá oblast nezastavěná, výstavba nových budov probíhala v letech 1855 až 1914 a souvisela s rozšiřováním ozdravovny v areálu zámku. Východně od sanatoria vznikla také malá osada Am Mädelgraben sloužící zaměstnancům sanatoria. Na přelomu 30. a 40. let 20. století vyrostly na místě dnešních ulic Prof.-Joliot-Curie-Straße a Julius-Fucik-Straße budovy sloužící německé armádě. Kolem nich se od začátku 50. let začala rozrůstat zástavba nové městské čtvrti Sonnenstein, kde vyrostly nové obytné budovy (asi 1000 bytů) pro zaměstnance místního průmyslu (vývoj a výroba letadel). Výroba letadel byla brzy ukončena, ale další rozvoj Sonnensteinu pokračoval od roku 1963, kdy bylo v nedalekém Leupoldishainu započato s těžbou uranové rudy. Do konce 80. let 20. století vzniklo ve čtvrti na 3000 nových bytů s navazující infrastrukturou (školka, škola, lékařské ordinace, obchody). V této době dosáhl počet obyvatel Sonnensteinu počtu 17 tisíc. S ukončením těžby uranu a krachu místních průmyslových podniků po sjednocení Německa nastal masivní odliv obyvatel, který následovala demolice nevyužívaných panelových domů a postupná přestavba sídliště. V roce 2007 zde byla postavena nová nemocnice, která patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům ve městě.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Sonnenstein leží na vyvýšenině jižně od řeky Labe a východně od údolí řeky Gottleuby a městského jádra na okraji pískovcové oblasti Saského Švýcarska na území Chráněné krajinné oblasti Saské Švýcarsko. Jižně od zástavby se nachází rozsáhlé sady. Místní část leží na katastrálním území Pirna. Severní částí prochází Malířská cesta.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sonnenstein (Pirna) na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]