Malířská cesta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malířská cesta
Malerweg
Romantická Malířská cesta mezi skalami v Saském Švýcarsku
Romantická Malířská cesta mezi skalami v Saském Švýcarsku
Malířská cesta je rozdělena na osm etap
Malířská cesta je rozdělena na osm etap
Základní informace
Typturistická cesta
Délka112 km
Lokalizace
StartLiebethaler Grund u Pirny
CílPirna
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malířská cesta (německy Malerweg) je nejvýznamnější dálková turistická trasa v saské části Labských pískovců. Jedná se o okružní trasu, která je rozdělena na osm etap a prochází nejromantičtějšími úseky Saského Švýcarska na pravém i levém břehu Labe. V roce 2006 byla trasa cesty rekonstruována podle dobových dokumentů a od roku 2012 byly podél cesty instalovány informační tabule.[1]

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Jméno turistické cesty bylo odvozeno od skutečnosti, že krajina Saského Švýcarska v prostoru od Hřenska přes Bad Schandau až k Pirně inspirovala tvorbu řady významných německých malířů, především v období romantismu na přelomu 18. a 19. století. Mezi těmito tvůrci jsou jména jako Caspar David Friedrich, Adrian Zingg, Anton Graff, Johan Christian Dahl, Carl Gustav Carus nebo Adrian Ludwig Richter.

Popis cesty[editovat | editovat zdroj]

Malířská cesta má celkovou délku 112 kilometrů, z čehož 68 kilometrů připadá na skalní oblasti na pravém břehu Labe. Zbylých 44 kilometrů je rozděleno na tři etapy, které vedou po levém břehu Labe.[1]

Cesta začíná v údolí Liebethaler Grund poblíž pískovcové horolezecké stěny Klettergarten Liebethaler Grund u jižního okraje vesnice Liebethal,[2] která je administrativně částí města Pirny. Cesta odtud vede proti proudu říčky Wesenitz (hornolužickosrbsky Wjazońca) po jejím pravém břehu společně s dalšími turistickými trasami, jako je Fernwanderweg Görlitz - Greiz, Wesenitztalweg a Dichter-Musik-Maler-Weg. Malířská cesta mine bývalou vodní elektrárnu, pomník Richarda Wagnera, vesnice Daube a Mühlsdorf a za obcí Lohmen se stáčí k jihu do městečka Stadt Wehlen.[3] Druhá etapa míří z města Stadt Wehlen již do srdce Národního parku Saské Švýcarsko - přes Bastei a Kurort Rathen na Hohnstein. Třetí etapa vede od Hohnsteinu lesními cestami mezi skalami k místu zvanému Brand a dále pak přes Waitzdorf k železniční zastávce Kohlmühle a do Altendorfu. Čtvrtá etapa směřuje z Altendorfu přes Schrammsteine a Affensteine kolem Lichtenhainského vodopádu (Lichtenhainer Wasserfall, konečná zastávka tramvajové dráhy z Bad Schandau) k Neumannmühle, někdejší historické Neumannově pile, která byla v roce 1996 prohlášena technickou památkou.

Pátá etapa, která byla v roce 2008 německým portálem www.wanderwelten.com označena za jednu z nejoblíbenějších turistických tras v Německu, vede od Neumannmühle napřed údolím Křinice na východ, pak se stáčí k jihu a poté opět k západu. Směřuje kolem skalního masivu Großer Teichstein k tzv. Zeughausu a posléze kolem česko-německé státní hranice na vrchol hory Großer Winterberg a do Schmilky. Trasa šesté etapy začíná ve Schmilce u přívozu přes Labe. Pokračuje na levém břehu řeky od železniční zastávky Schmilka-Hirschmühle na východ k vrchu Kaiserkrone a přes vesnice Schöna, Reinhardstdorf, Krippen a Kleinhennersdorf na vrchy Papststein a Gohrisch. Sedmá etapa vede přes Pfaffenstein ke Quirlu, dále do Königsteinu, poté k přilehlé pevnosti a končí u vesničky Weißig. Poslední, osmý úsek Malířské cesty vede přes členitý masiv stolové hory Rauenstein do vesnice Pötzscha poblíž železniční zastávky Stadt Wehlen a nakonec až do Pirny.

Jednotlivé etapy Malířské cesty[editovat | editovat zdroj]

  1. Údolí Liebethal – Stadt Wehlen (11 km)
  2. Stadt Wehlen – Hohnstein (13 km)
  3. Hohnstein – Altendorf (12 km)
  4. Altendorf – Neumannmühle (18 km)
  5. Neumannmühle – Schmilka (14 km)
  6. Schmilka – Gohrisch (Muselweg) (17 km)
  7. Gohrisch (Muselweg) – Weißig (15 km)
  8. Weißig – Pirna (12 km)

Saské Švýcarsko očima malířů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Malerweg na německé Wikipedii.

  1. a b Wandern auf dem Malerweg Elbsandsteingebirge.Wanderweg Profil. 112 Kilometer Wanderglück [online]. [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. (německy) 
  2. Klettergarten Liebethaler Grund [online]. Sächsischer Bergsteigerbund e.V. [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. (německy) 
  3. Seznam. Richard-Wagner-Denkmal [online]. mapy.cz [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]