Société Pour L'Aviation et ses Dérivés

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Société Pour L'Aviation et ses Dérivés
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založeníduben 1910
Datum zániku1914
ZakladatelArmand Deperdussin
Charakteristika firmy
Oblast činnostiletecký průmysl
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nejslavnější výtvor společnosti SPAD - stíhací letoun SPAD S.XIII

Société (anonyme) Pour L'Aviation et ses Dérivés (SPAD), byla francouzská společnost, která vyvíjela a vyráběla vojenská letadla během první světové války. Založena byla v roce 1911 leteckým průkopníkem Armandem Deperdussinem a její původní název zněl Société des Aéroplanes Deperdussin, ale už v roce 1912 byla přejmenována na Société de Production des Aéroplanes Deperdussin. Avšak v roce 1913 byl Armand Deperdussin zatčen, obviněn z podvodu a firma se tak krátce před válkou ocitla na pokraji bankrotu. Nový název zavedl Louis Blériot, který firmu zachránil a zachoval v ní leteckou výrobu.

Výroba SPADů byla zahájena sérií „A“ - dvoumístnými dvouplošníky s tažnou vrtulí umístěnou mezi přední (odklápěcí) gondolu se střelcem a „klasický“ trup s motorem a pilotem. Začátkem roku 1915 firma začala vyrábět letadla v konfiguraci s tažnou vrtulí. Počínaje SPADem V bylo s touto konfigurací již během války vyvinuto mnoho typů stíhacích letounů a po válce, kdy se firma přejmenovala na Blériot-SPAD, výroba pokračovala.

Seznam vyráběných typů letadel[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VRANÝ, Jiří; HURT, Zdeněk. Mikojan MiG-17, Hawker Hurricane Mk.I, Spad S VII/XII/XIII. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1989. Dostupné online. ISBN 80-206-0125-2. 
  • CONNORS, John F. SPAD FIGHTERS in action. 1. vyd. Carrollton, Texas: Squadron/Signal Publications, 1989. ISBN 0-89747-217-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]