Socha Nejsvětější Trojice (Adršpach)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha Nejsvětější Trojice
Základní údaje
Kód památky103194 (PkMISSezObrWD)
Popis
Výška310 cm
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha Nejsvětější Trojice stojí na katastrálním území Dolního Adršpachu. Jde o sochu lidové architektury z první poloviny 19. století, která byla v roce 2008 Ministerstvem kultury České republiky prohlášena kulturní památkou České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Socha s prvky lidového baroka stojí ve svahu u hlavní silnice III/30110 v blízkosti domu čp. 67. Vznik pískovcové plastiky se odhaduje do období kolem roku 1810.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Socha je osazena na třídílném podstavci. Spodní díl je kvádrový s vypouklou přední části na níž je kroužkový dekor. Ve střední části podstavce je pasparta s nečitelným nápisem. Na podstavci stojí mírně konický pilíř s volutami po stranách. Na čelní straně mezi volutami v kartuši je nečitelný nápis, nad ní je výklenek s reliéfem svaté Anny Samotřetí. Boční stěny pilíře jsou zdobeny kartušemi s rostlinnými a květinovými motivy. Zadní stěna pilíře je hladká. Na pilíři je posazena římsa s okřídlenými hlavičkami andílků na přední straně, pod nimi je závěs pro lampu. Římsu zdobí zubořez, perlovec a akantové listy. Na římse je posazena zeměkoule a na ní v oblacích je reliéf, který zobrazuje Nejsvětější Trojici. V oblačné kupě je znázorněn sedící korunovaný Bůh Otec, který přidržuje pravou rukou Krucifix, z druhé strany Krucifixu je znázorněn Ježíš. U paty Krucifixu je Duch svatý znázorněn v podobě holubice s rozepjatými křídly. Zadní část sousoší nese reliéf srdce s paprsky a kříž.

Rozměry:[3]

  • Výška: 310 cm
  • Půdorys: 120×40 cm

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-01-24]. Identifikátor záznamu 1809344811 : Socha Nejsvětější Trojice na podstavě. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. ULBRICHOVÁ, Petra. Rozhodnutí o prohlášení za KP. iispp.npu.cz [online]. Ministerstvo kultury ČR, 2007-11-08 [cit. 2021-01-24]. Dostupné online. 
  3. Památky Broumovska. www.collegium.cz [online]. [cit. 2021-01-24]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]