Smolnická výsypka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smolnická výsypka
Jižní okraj výsypky
Jižní okraj výsypky

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smolnická výsypka se rozkládá na ploše 616 ha mezi obcemi Nová Role, Chodov, Vřesová a Stará Chodovská. Výsypka ze severu navazuje na významný geomorfologický útvar Krušných hor. Jako na poslední sokolovské výsypce zde probíhalo sypání materiálu z lomu Jiří a Družba společnosti Sokolovská uhelná. V roce 2019 bylo ukončeno sypání výsypky a rovněž provoz související kolejové dopravy pro ukládání skrývky do maximální nadmořské výšky 555 m.[1] Pod patou jižních svahů Smolnické výsypky se nachází lom Osmosa, kde se těží kaolin a v blízké budoucnosti se počítá také s jeho rekultivací. Západní část výsypky je využívána jako plaviště popílku elektrárny a generátorovny Vřesová. Oblast odvodňuje Tatrovický potok a Černý potok.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní krajina byla charakteristická velkým množstvím vodních ploch (rybníků) a protékal zde Černý potok, který oblast odvodňoval a který byl odkloněn koryta do Tatrovického potoka. Název výsypka dostala po zaniklé obci Smolnice.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

V budoucnu se počítá s rekreačním využitím oblasti. Na východní části tělesa se budují nové cyklostezky a provádějí se lesnické rekultivace. U jižní části výsypky byla na požadavek města Chodov vytvořena vodní plocha Bílá Voda se záměrem využít území jako koupaliště a rekreační zónu pro obyvatele města.

Panoramatický pohled ze Smolnické výsypky směrem na severovýchod. Domy a komíny patří městu Nová Role

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Smolnická výsypka končí [online]. Sokolovská uhelná, 2019-05-21 [cit. 2019-11-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Sokolovsko, seznam výsypek v Podkrušnohoří (vnější výsypky):

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]