Velká podkrušnohorská výsypka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velká podkrušnohorská výsypka
Stav v roce 2019
Stav v roce 2019

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velká podkrušnohorská výsypka nebo také jen podkrušnohorská výsypka je situována severně od Sokolova mezi obcemi Vintířov, Vřesová, Lomnice, Dolní Nivy, Horní Rozmyšl, Stará Chodovská a vznikla slučováním menších výsypek různého stáří v rozmezí až 30 let.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Je to vnější výsypka lomu Jiří, její celková rozloha činí 1957 ha. Jedná se o největší výsypku jak v oblasti, tak na území ČR. Maximální horizont dosypání skrývkových zemin z okolních lomů je 600 m n. m. Ukončení hornické činnosti probíhalo během roku 2005.

Složení[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k velikosti tělesa výsypky je zde pestrá směs hornin. Na výsypce jsou založeny cyprisové jíly, jílovce, uhelné jíly, zbytky uhlí a další podsypkové materiály (minimální obsah toxických tufických jílů nevhodných pro budoucí vegetaci) – původem ze skrývkových řezů Medard – Libík, tj. dnešní jezero Medard.

Vodohospodářské poměry[editovat | editovat zdroj]

Těleso výsypky je odvodněno pomocí nádrží pro usazení jemných částic splavených z tělesa a sítě odvodňovacích a drenážních kanálů sbíhajících se u paty výsypky, kde jsou vody po usazení vypouštěny do vodního recipientu.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2005, kdy bylo dokončeno zakládání skrývkových zemin, se zde upravoval terén. Směrem od východu probíhala biologická část rekultivace doprovázená výsadbou dřevin a budováním zemědělských ploch.

Zemní práce při přípravě stavby autodromu v září 2019

V roce 2020 byla podepsána smlouva mezi společnostmi Sokolovská uhelná a BMW o výstavbě testovacího polygonu pro automobily na výsypce.[1] Stavba polygonu byla zahájena v roce 2020 a vedení německé automobilky BMW plánuje investovat zhruba 300 milionů eur. V nově vznikajícím testovacím centru by mělo navíc vzniknout více než sto nových pracovních míst.[2]

V polovině roku 2023 skončila roční testovací fáze. Bylo zprovozněno šest testovacích modulů polygonu a je na něm 25 kilometrů silnic. Předpokládá se, že v budoucnu vzniknou další.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Podpis smlouvy k výstavbě polygonu BMW [online]. Sokolovská uhelná, 2020-04-14 [cit. 2021-12-04]. Dostupné online. 
  2. KOŘÍNEK, Roman. Stavba testovacího polygonu BMW pokračuje, první část se otevře za dva roky [online]. nasregion.cz, 2021-08-05 [cit. 2021-12-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-12-04. 
  3. MATOUŠEK, Jan. Testovací centrum BMW u Sokolova otevírá. Má dálnici pro autonomní auta a 27 jezer. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2023-07-26 [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]