Sloup Nejsvětější Trojice (Klášterec nad Ohří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloup Nejsvětější Trojice
Sloup Nejsvětější Trojice
Sloup Nejsvětější Trojice
Základní údaje
Kód památky37051/5-551 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sloup Nejsvětější Trojice je nejvýznamnější církevní památkou na náměstí Dr. Beneše v Klášterci nad Ohří. Postaven byl v roce 1694 (1698[1]) a to jako poděkování za to, že se městu vyhnula epidemie moru. Díky kompletní rekonstrukci náměstí, která se uskutečnila v letech 2005–2006, se vrátil do podoby z 19. století. Od roku 1963 je chráněn jako kulturní památka.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

U paty sloupu je socha Panny Marie Immaculata (Neposkvrněná), po její pravici na soklu je svatý JosefJežíškem, po její levici je znázorněna svatá Anna. Na balustrádě kolem sloupu se nacházejí čtyři sochy světců. Jsou to svatý Jan Nepomucký, svatý František Xaverský, svatý Antonín Paduánský a svatý Kajetán. V zadní části sloupu je vyobrazen zřejmě nejstarší dochovaný městský znak Klášterce nad Ohří.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Umělecké památky Čech. Příprava vydání Emanuel Poche. Svazek II. K/O. Praha: Academia, 1978. 580 s. Heslo Klášterec nad Ohří, s. 62. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-16]. Identifikátor záznamu 126077 : Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice a sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]