Signe Hebbe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Signe Hebbe
Signe Hebbe, Amalia Lindegren, 1890
Signe Hebbe, Amalia Lindegren, 1890
Rodné jménoSigne Hebbe
Narození30. července 1837
Švédsko Jönköping, Švédsko
Úmrtí14. února 1925 (87 let)
Švédsko Stockholm, Švédsko
Místo pohřbeníSeverní hřbitov (od 1925; 59°21′36″ s. š., 18°1′37″ v. d.)
Národnostšvédská
Alma materŠvédská královská opera
Povoláníoperní a koncertní pěvkyně, hlasová trenérka a instruktorka
RodičeClemens Hebbe a Wendela Hebbe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Signe Hebbe (30. července 1837 Jönköping14. února 1925 Stockholm) byla švédská operní sopránistka a instruktorka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Signe Hebbe se narodila v létě 1837 novinářce Wendele Hebbe a jejímu manželovi Clemensovi Hebbe.

V roce 1848 byla v jedenácti letech přijata na školu Královské švédské opery. Stala se studentkou Karoliny Bockové a studovala hudbu v lindbladské klavírní škole. V letech 1852–54 studovala na konzervatoři v Berlíně.

Signe Hebbe debutovala jako herečka v Královském dramatickém divadle v roce 1855. V mluveném dramatu jí nebyly poskytnuty dobré recenze, a proto pokračovala ve studiu zpěvu.

V roce 1856 byla přijata ke studie na konzervatoři v Paříži. Byla první studentkou ze Skandinávie, které bylo takové stipendium poskytnuto. Sama vedla lekce mimiky a v roce 1860 začala působit jako instruktorka Sarah Bernhardtové, když během jeho nepřítomnosti nahradila jejího běžného učitele Élieho.

Své pěvecké schopnosti rozvinula pod vedením Francesca Lampertiho v Miláně, a herectví studovala u Adelaide Ristori a Ernesta Rossiho.

Operní pěvkyně[editovat | editovat zdroj]

Jako operní pěvkyně Signe debutovala ve Frankfurtu. V letech 1861–62 účinkovala v Lyonu a obsadila také národní divadlo v Mannheimu.

V letech 1864 až 1879 cestovala po Evropě jako operní a koncertní pěvkyně a vystoupila ve Stockholmu, Karlsruhe, Kodani, Théâtre-Lyrique v Paříži, Varšavě, Ženevě, Miláně, Palermu, Helsinkách a Oslu.

Za své hraní byla kritizována, protože nedodržovala akceptovaný výklad rolí. Zajímala se o ženské problémy, raději dávala ženským částem v opeře nezávislejší a silnější interpretaci než tradiční slabé interpretace, což byly inovace, které ji vystavovaly kritice za to, že se nepřizpůsobila operním tradicím.

Instruktorka[editovat | editovat zdroj]

Signe Hebbe v letech 1871 až 1925 působila jako hlasový trenér a instruktor zpěvu. V roce 1877 otevřela svou vlastní školu. Od roku 1883 byla činná ve škole Dramatens elevskola, v letech 1886–88 v Královské švédské akademii hudby a v letech kolem 1900 v Královském dramatickém divadle.

Údajně však raději pracovala ve své vlastní škole. Ve své škole byla instruktorkou v technice v řeči, zpěvu, mimice a analýze role. Do Švédska z Paříže přinesa techniku hlubokého dýchání, které v Paříži absolvovala pod vedením Françoise Delsarta.

Měla studenty z celé Skandinávie, Evropy a USA. Jejími významnými žáky byli například John Forsell a Carolina Östbergová.

Signe Hebbe zemřela v zimě roku 1925 ve věku 87 let ve Stockholmu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Signe Hebbe na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]