Sevastopolský záliv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sevastopolský záliv
Maximální hloubka21 m
Délka7,5 km
Rozloha7,96 km²
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekČerné moře
SvětadílEvropa
StátRuskoRusko Rusko/UkrajinaUkrajina Ukrajina[pozn. 1]
SídlaSevastopol, Inkerman
PřítokyČorna
Map
Sevastopolský záliv
Sevastopolský záliv

Sevastopolský záliv (ukrajinsky Севастопольська бухта, rusky Севасто́польская бу́хта) je nezamrzající záliv Černého moře. V délce 7,5 km se zařezává do pobřeží na jihozápadní části Krymského poloostrova, v nejširším místě měří přibližně 1 km. Délka pobřeží je 25,5 km.[1], rozkládá se na ploše 7,96 km².

Na východním konci do zálivu ústí řeka Čorna, na březích leží město Sevastopol. Z celého Černého moře je nejvhodnějším místem pro zřízení přístavu. Je hlavní základnou ruské Černomořské floty.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Moderní jméno dostal záliv při založení Sevastopolu, mořeplavci jej však znali již ve starověku. Historické názvy souvisejí buď s velikostí zálivu (Большая, Большой рейд, Главный рейд), nebo s názvy sídel na jeho březích (Ктенус/Ктенунт, Корсуньский Сиваш, Каламита-лиман, Севастопольский рейд, Херсонесский лиман, Ахтиарская, Инкерманская).[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

První mapa Achtiarského zálivu opatřená komentářem, sestavená lodníkem Ivanem Baturinem v roce 1773

Vstup do zálivu je před větrem a vlnobitím chráněn severním a jižním molem, přirozená šíře vstupu je 940 m. Vzhledem k nízkému obsahu vody v krymských řekách, malému množství srážek v okolí zálivu a jeho izolaci od moře je mírně náchylný k zanášení a nevyžaduje časté bagrování. Břehy zálivu jsou velmi členité, rozbrázděny dalšími devatenácti zálivy, z nichž nejrozlehlejší je Jižní záliv (Южная бухта).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Sevastopolský záliv je zeměpisný útvar na Krymském poloostrově, který je z velké části předmětem územních sporů mezi Ruskem, jež území kontroluje, a Ukrajinou, v jejíž hranicích území leží. Ukrajinský nárok uznává většina členských států OSN. Podle administrativního uspořádání Ruska na sporném území leží federální subjekty RuskaRepublika Krym a město federálního významu Sevastopol. Podle administrativního uspořádání Ukrajiny na sporném území leží Autonomní republika Krym a město se zvláštním statutem Sevastopol.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Севастопольская бухта na ruské Wikipedii.

  1. Севастополь.. alksprin2004.narod.ru [online]. [cit. 2023-10-07]. Dostupné online. (rusky) 
  2. Севастопольская бухта [online]. [cit. 2023-10-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-03-25.  // Большой топонимический словарь Крыма

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]