Přeskočit na obsah

Seslička poduškovitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSeslička poduškovitá
alternativní popis obrázku chybí
Plodnice
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
OdděleníStopkovýtrusné houby (Basidiomycota)
TřídaAgaricomycetes
ŘádLupenotvaré (Agaricales)
ČeleďIncertae sedis
RodSedecula
DruhSedecula pulvinata
Binomické jméno
Sedecula pulvinata
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seslička poduškovitá (Sedecula pulvinata) je vzácná a chráněná podzemní velká houba žijící v horských lesích západní Severní Ameriky.[1] V roce 2011[2] byla poprvé nalezena také v Evropě, a sice na Pálavě. Má podzemní či částečně podzemní plodnice velké až 6 centimetrů.[1]

Nález v Evropě

[editovat | editovat zdroj]

K prvnímu evropskému a zároveň mimoseveroamerickému nálezu této houby došlo na Milovické stráni na Pálavě v roce 2011.[2] Houba byla na první pohled nápadná, jelikož se vzhledem odlišuje od českých hub.[1] Objevil ji amatérský mykolog Slavomír Valda a následně ji v roce 2024, po 13 letech zkoumání,[2] vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd identifikovali jako Sedecula pulvinata, která doposud neměla české jméno. Bezprostředně ji navrhli jméno seslička poduškovitá. Překvapením pro ně bylo, že houba není jen endemitem chladných jehličnatých lesů na západě Spojených států amerických. Při dalším studiu skrze vědeckou databázi rozšíření hub Globalfungi.com českého původu zjistili, že se druh vyskytuje také v listnatých lesích Kanady a USA, a teď dle nového potvrzení z roku 2024 i v Evropě.[1]

  1. a b c d KARLÍK, Tomáš. Na Pálavě se našla vzácná houba, která zatím rostla jen v Severní Americe. ČT24.cz [online]. Česká televize, 2024-07-02 [cit. 2024-07-03]. Dostupné online. 
  2. a b c KUČERA, Matěj. Je to jako byste potkali žirafu v lese, říkají vědci. Na Pálavě rostla americká houba, vědci ji zkoumali 13 let. Lidovky.cz [online]. MAFRA, 2024-07-03 [cit. 2024-07-11]. Dostupné online. ISSN 1213-1385. 

Literatura

[editovat | editovat zdroj]
  • VALDA, Slavomír; KOLAŘÍK, Miroslav. Surprising discovery of Sedecula pulvinata in Central Europe – is it really a species endemic to the western USA?. S. 33–44. Czech Mycology [online]. Roč. 76, čís. 1, s. 33–44. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. (anglicky) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]