Sergej Ivanovič Loskutov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sergej Ivanovič Loskutov
Narození11. července 1901
Godunovo
Úmrtí1980 (ve věku 78–79 let)
Sovětský svaz
Povolánífotograf
OceněníŘád rudého praporu
Medaile Za obranu Leningradu
medaile Za dobytí Berlína
medaile Za vítězství nad Německem
medaile Partyzánu vlastenecké války I. stupně
medaile Za obranu Kavkazu
medaile Za bojové zásluhy
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Radiooperátor přijímá zprávu

Sergej Ivanovič Loskutov (11. července 19011980) byl sovětský fotograf a fotoreportér.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 11. července 1901.

Zúčastnil se občanské války v Rusku. Člen KSSS byl od roku 1919. Od počátku 30. let pracoval jako novinářský fotograf; byl fotoreportér a vedoucí fotolaboratoře agentury Sojuzfoto.

Působil jako voják Rudé armády, během druhé světové války, byl Loskutov fotoreportérem novin Krasnaja zvezda. Navštívil mnoho front: Leningrad, 2. běloruský, severozápadní, ukrajinský, severokavkazský a další. Nějakou dobu byl v partyzánských oddílech v týlu německé armády, účastnil se nepřátelských akcí, dvakrát byl zraněn. Do fotografické kroniky zachytil osvobození mnoha měst Rudou armádou, jako například: Orel, Kursk, Charkov, Minsk, Riga, Konigsberg, Varšava, Berlín. Měl vojenskou hodnost majora.

V poválečných letech pracoval jako korespondent časopisu „Krasnaja zvezda“. V roce 1948 byla jeho díla vystavena v Moskvě na celounijní výstavě „Velká vlastenecká válka v umělecké fotografii“.[1] V roce 1972 se v Ústřední novinářské komoře v Moskvě konala výstava jeho děl, která se časově shodovala s jeho 70. narozeninami. V současné době (2020) jsou jeho fotografická díla v řadě muzeálních sbírek, včetně Moskevského domu fotografie, i v soukromých sbírkách.[2] Část jeho práce je v RGAKFD (Rossijskij gosudarstvěnnyj archiv kinofotodokuměntov).

V roce 2001, k šedesátému výročí bitvy o Moskvu, uspořádala moskevská vláda, Výbor pro kulturu, Oddělení pro kulturu Západního okresu a Moskevský dům fotografie výstavu válečných fotografií. Ta představila mimo jiné také díla Sergeje Loskutova.[3]

Loskutov se stal prvním fotoreportérem, který získal Řád rudého praporu (1942).[1] Byl také oceněn Řádem vlastenecké války II. stupně, Řádem čestného odznaku a medailemi, včetně titulů „Za vojenské zásluhy“, „Partyzán vlastenecké války“ I. za obranu Leningradu, Stalingradu a Kavkazu.[4]

Zemřel v roce 1980 v Moskvě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Лоскутов, Сергей Иванович na ruské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]