Samočisticí nátěr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Samočistící nátěr)
Sloupky po 7 letech ve vlhkém prostředí. Levá strana byla ošetřena samočisticím nátěrem.

Samočisticí (fotokatalytický) nátěr je nátěr s fotokatalytickou přísadou, tzv. fotokatalyzátor. Fotokatalyzátor je materiál, který využívá světelnou energii pro přirozený rozklad některých látek. Mezi znečišťující látky rozložitelné fotokatalýzou patří např. oxidy dusíku, oxidy síry, oxid uhelnatý, ozón, čpavek, sirovodík, chlorované uhlovodíky, dioxiny, chlorbenzen, jednoduché uhlovodíky, aromatické uhlovodíky (benzen, fenol, toluen, etylbenzen, o-xylen), pesticidy a také bakterie, viry, houby nebo částice mikroprachu a pylu. Konečným produktem pak bývají běžné a stabilní sloučeniny odstranitelné větrem nebo deštěm.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Samočisticí nátěr lze použít v exteriéru i interiéru. Samočisticí účinek je závislý na síle fotokatalyzátoru, tj. na kvalitě výrobku (fotokatalytická aktivita podle normy ISO 22197-1:2007).

V exteriéru účinně a dlouhodobě zbavuje fasádu špíny. Chraní před usazováním a růstem plísní, řas, mechů a prodlužuje životnost fasády.

V interiéru zbavuje alergenů, roztočů, bakterií a virů, ale zároveň i pachů (např. od domácích mazlíčků, cigaret či z kuchyně). Působí jako čistička vzduchu, snižuje riziko přenosu infekčních chorob, zmírňuje alergické reakce a riziko onemocnění astmatem.

Princip[editovat | editovat zdroj]

Konkrétní druhy nátěrů se mohlou lišit použitým fotokatalyzátorem a rozpouštědlem. Nejčastěji se používá nanokrystalický oxid titaničitý (TiO2), který je aktivován UV-A zářením (odkaz). To znamená, že samočisticí efekt funguje pouze tehdy, pokud na nátěr svítí denní světlo nebo je nátěr nasvícen UV-A lampou. Tento fotokatalyzátor využívají české vysoceúčinné[1] patentované technologie FN®. Mezi další fotokatalyzátory patří např. oxid zinečnatý (ZnO), oxid cíničitý (SnO2), oxid zirkoničitý (ZrO2), kadmium sulfid (CDS) a fotokatalyzátory smíšené. Výhodou všech fotokatalyzátorů je, že se reakcí nespotřebovávají a jejich množství v materiálu zůstává zachováno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZOUZELKA, Radek; RATHOUSKY, Jiri. Photocatalytic abatement of NOx pollutants in the air using commercial functional coating with porous morphology. Applied Catalysis B: Environmental. 2017-11-15, roč. 217, s. 466–476. Dostupné online [cit. 2020-07-21]. ISSN 0926-3373. DOI 10.1016/j.apcatb.2017.06.009. (anglicky)