Salome (následovnice Ježíšova)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Salome (dcera Herodiadina).
Svatá
Salome
učednice
Narození1. století
Úmrtí1. století
Svátek24. dubna a 22. října
Uctívána církvemivšechny křesťanské církve s kultem svatých
Atributykadidelnice
PatronkouVeroli, diecéze Frosinone-Veroli-Ferentino
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.


Svatá Salome, někdy i Marie Salome byla dle Markova evangelia jednou z žen, které provázely Ježíše a staraly se o něj, pak zpovzdálí přihlížely jeho ukřižování na Golgotě a posléze nakoupily vonné masti a šly za nedělního rána pomazat Ježíšovo tělo do hrobu. Podle tradice byl jejím manželem rybář Zebedeus a jejich synové Jakub a Jan patřili mezi apoštoly.

Salome je někdy řazena i mezi Tři Marie, jak další tradiční výklady označují různé tři ženy pod Křížem, které vznikaly pokusy o spojení líčení třech synoptických evangelií.

Biblické zmínky[editovat | editovat zdroj]

Evangelista Marek mezi ženami na Golgotě uvádí Marii z Magdaly, Marii, matku Jakuba mladšího a Josefa, a Salome;[1] tyto ženy Ježíše provázely a staraly se o něj, když byl v Galilei. Evangelista Matouš při líčení stejné události zmiňuje pouze Marii z Magdaly, Marii, matku Jakubovu a Josefovu, a nejmenovanou matku synů Zebedeových.[2] Evangelista Lukáš zmiňuje pouze ženy, které Ježíše doprovázely, bez uvedení jmen.[3] Podle evangelisty Jana pod křížem stály tři Marie (matka Ježíšova, sestra jeho matky, Marie Kleofášova a Marie z Magdaly) a jeho milovaný učedník.[4]

Jméno Salome v souvislosti s ukládáním do hrobu se vyskytuje opět pouze u evangelisty Marka, který zmiňuje tři ženy: Marii z Magdaly, Marii, matku Jakubovu, a Salome.[5] Evangelista Matouš zde zmiňuje pouze dvě ženy (Marii z Magdaly a ještě jinou Marii, bez Salome);[6] evangelista Lukáš opět počet ani jména žen nezmiňuje; evangelista Jan zmiňuje pouze jednu ženu, Marii Magdalskou.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

V pravoslavných a luteránských církvích je její památka připomínána 3. srpna, katolická církev si ji připomíná 24. dubna, nebo 22. října.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mk 15, 40 (Kral, ČEP)
  2. Mt 27, 56 (Kral, ČEP)
  3. Lk 23, 49 (Kral, ČEP)
  4. L 19, 25 (Kral, ČEP)
  5. Mk 16, 1 (Kral, ČEP)
  6. Mt 28, 1 (Kral, ČEP)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]