Said Tarkil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Said Tarkil
(úřadující) ministr zahraničních věcí Abcházie
Ve funkci:
17. května 1993 – 23. září 1993
Předchůdce
NástupceSokrat Džindžolija
První tajemník Abchazského oblastního výboru Komunistické strany Sovětského svazu
Ve funkci:
1988 – 1988
Předseda Gudautského okresního výkonného výboru
Ve funkci:
leden 1982 – 1987
Stranická příslušnost
ČlenstvíKomunistická strana Sovětského svazu

Narození15. května 1951
Gudauta, Abchazská ASSR, Gruzínská SSR, SSSR
NárodnostAbchaz
ChoťMarine Avidzbová
DětiDiana Tarkilová
Adgur Tarkil
Daur Tarkil.
Alma materRostovská státní univerzita
Profesestátní úředník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Said Rodionovič Tarkil (abchazsky Саид Радион-иԥа Ҭаркил; 15. května 1951, Gudauta) je abchazský komunistický politik. Jako první zaujímal pozici ministra zahraničních věcí Abcházie, stalo se tak v době války v Abcházii (1992—1993).

Život[editovat | editovat zdroj]

Said Tarkil se narodil dne 15. května 1951 v Gudautě v Abchazské ASSR. Do školy chodil v Suchumi na tamní 10. střední školu Nestora Lakoby, kterou absolvoval v roce 1968. V roce 1974 dokončil své vzdělání na Rostovské státní univerzitě, kde studoval práva na tamní právnické fakultě.[1]

Kariéra v komsomolu[editovat | editovat zdroj]

Po návratu do Abcházie pracoval rok na ministerstvu spravedlnosti Abchazské ASSR, kde působil jako konzultant přes právní otázky.

V roce 1975 byl povýšen na pozici vedoucího konzultanta a zároveň vstoupil do komsomolu, kde přijal místo tajemníka závodního výboru ve firmě Suchumpribor. O rok později byl potvrzen do funkce vedoucího všech organizací spravovaných komsomolem v okresu Suchumi a byl zároveň jmenován druhým tajemníkem suchumského okresního výboru komsomolu, kde působil rok. V roce 1978 se přesunul do abchazského oblastního výboru komsomolu, kde přijal místo vedoucího sekce pro agitaci a pro pořádání masových kulturních akcí. V roce 1979 se vrátil na okresní úroveň, když se stal prvním tajemníkem gudautského okresního výboru komsomolu.[1]

Poté byl v roce 1980 ve strukturách komsomolu zaměstnán jako vedoucí právního oddělení a zároveň dostal místo zástupce informačního oddělení Ústředního výboru komsomolu Gruzínské SSR. Zde působil dva roky, poté se přesunul do stranických struktur.

Politická kariéra v sovětské Abcházii[editovat | editovat zdroj]

V lednu 1982 získal svou první plnohodnotnou politickou funkci, když byl zvolen předsedou Gudautského okresního výkonného výboru, kde absolvoval celý pětiletý mandát. V roce 1987 se přesunul do Ústředního výboru Komunistické strany Gruzie, v němž zaujal post inspektora oddělení organizační a stranické činnosti.

O rok později hned v lednu byl jmenován Prvním tajemníkem Abchazského oblastního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, avšak ještě v témže roce byl na zasedání pléna oblastního výboru z této funkce odvolán a převeden na jinou práci. Dostal totiž místo vedoucího oddělení pro práci s krajany žijícími v zahraničí, která spadala pod prezídium Nejvyššího sovětu Abchazské ASSR.

V roce 1990 znovu nastoupil na školu a šel studovat diplomacii na Diplomatickou akademii ministerstva zahraničních věcí SSSR. Studium však z důvodů blížícího se rozpadu SSSR a stupňujících se konfliktů mezi Abchazy a Gruzíny nedokončil a vrátil se ani ne po roce z Moskvy zpět do Abcházie. V roce 1991 kandidoval v prvních demokratických volbách v SSSR do Nejvyššího sovětu Abchazské ASSR a byl zvolen poslancem.[1]

Politická kariéra v nezávislé Abcházii[editovat | editovat zdroj]

Když v roce 1992 vypukla Válka v Abcházii, přidal se Said Tarkil na stranu abchazských separatistů, působil jako předseda parlamentního výboru pro zahraničí a zároveň v průběhu roku 1993 přijal místo ministra zahraničí v nově založeném ministerstvu zahraničních věcí Abcházie. Do této funkce byl jmenován 17. května 1993 a působil zde necelých půl roku, až do 23. září 1993 v předvečer vítězství ve válce s Gruzií.[1][2]

Po skončení bojů se v roce 1994 vrátil do Gudauty, kde byl prvním abchazským prezidentem Vladislavem Ardzinbou jmenován předsedou okresu Gudauta, kde vydržel pět let. V roce 1999 opustil politiku a poprvé za svou kariéru se přesunul do nepolitické sféry. Stal se ředitelem Ricinského národního parku, kde setrval až do důchodu.[1]

15. května 2013 byla Tarkilovi udělena medaile Ministerstva zahraničních věcí "Za zásluhy".[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Lakoba, Абхазия после двух империй XIX-XXI вв. str. 190.
  2. Предыдущие Министры и их Заместители [online]. 2008 [cit. 2009-02-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 12. září 2010. 
  3. Награждения — Медаль МИД Абхазии "За заслуги". Ministerstvo zahraničních věcí Republiky Abcházie. [cit. 2021-12-03]. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAKOBA, Stanislav. Абхазия после двух империй XIX-XXI вв. 21st Century COE Program Slavic Eurasian Studies. Sapporo, 2004 - č.5. Dostupné online.