Sady Bedřicha Smetany (Frýdek-Místek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sady Bedřicha Smetany
LokalitaMístek, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha7,20 ha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sady Bedřicha Smetany jsou městským parkem/sadem v městské části Místek města Frýdek-Místek v okrese Frýdek-Místek. Geograficky se také nacházejí na levém břehu řeky Ostravice v Moravskoslezském kraji v nížině Ostravská pánev.[1][2]

Historie a popis místa[editovat | editovat zdroj]

Na konci 19. století již místní obyvatelé využívali nábřežní park postavený na místě bývalé záplavové oblasti blízké řeky Ostravice. V té době zde byla sportovní střelnice, závodní cyklistická dráha pro velocipédy, koupaliště či sokolské cvičiště/hřiště. Plocha sadů byla také několikrát zmenšena z důvodů okolní výstavby. Současné sady Bedřicha Smetany se rozkládají na ploše 7,2 ha. Je zde řada zajímavých dřevin, fontána restaurace, dětská hřiště, hřiště na discgolf, pavilon, Městský labyrint Frýdek-Místek, broukoviště, knihobudka, sochy/památníky M. Tyrše a B. Smetany aj. Sady mají název po českém hudebním skladateli Bedřichovi Smetanovi (1824–1884).[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné a občasně se zde konají i kulturní akce. Správcem sadů je město Frýdek-Místek. Kolem sadů a přes sady vedou cyklistické a turistické trasy, např. cyklistická trasa 59.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sady B. Smetany Frýdek-Místek. www.eprogram.cz [online]. [cit. 2023-09-12]. Dostupné online. 
  2. a b USER, Super. Sady Bedřicha Smetany - visitfm.cz. Visitfm - Frýdek-Místek [online]. [cit. 2023-09-12]. Dostupné online. 
  3. 01. Sady Bedřicha Smetany. www.frydekmistek.cz [online]. [cit. 2023-09-12]. Dostupné online. 
  4. S.R.O, POLAR televize Ostrava. Sady Bedřicha Smetany v Místku jsou plné atraktivit, nově si zde můžete zahrát i discgolf | Frýdek-Místek | Zprávy | POLAR TV. polar.cz [online]. [cit. 2023-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]