SINNERS Esports

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SINNERS eSports
ZakladatelPetr Syrovátko Jr., Lukáš Urban
Vznik27.1.2020
CEO:Moritz Straube
ManažerTomáš Pechman
Mateřská organizaceSyner
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SINNERS Esports je česká esportová organizace, kterou v roce 2020 založil Petr Syrovátko Jr. společně s Lukášem Urbanem.[1] Figurují v titulech Counter Strike, League of Legends a TrackMania. Jsou historicky nejúspěšnější českou organizací ve hře CS:GO. Cílem organizace je působit jak na tuzemské, tak na mezinárodní esportové scéně. [2]

Aktuální soupiska (CS2)[editovat | editovat zdroj]

Národnost Přezdívka Jméno Věk Role Datum vstupu
ČeskoČesko Česko Beastik (C) Sebastián Daňo 26 Kapitán 27. ledna 2020
ČeskoČesko Česko NEOFRAG Adam Zouhar 22 Rifler (entry fragger) 15. prosince 2023
ČeskoČesko Česko SHOCK Max Kvapil 23 Rifler 27. ledna 2020
ČeskoČesko Česko AJTT Filip Dolenský 22 Rifler (lurker) 15. prosince 2023
ČeskoČesko Česko oskar Tomáš Šťastný 32 AWPer 23. listopadu 2022
ČeskoČesko Česko tomkeejs Tomáš Tomka 26 Trenér 1. června 2023

Historie (CS:GO)[editovat | editovat zdroj]

Projekt SINNERS Esports byl zahájen v roce 2020 za účelem vzniku jednoho z prvních plně profesionálních týmů na rozvoj esportových talentů v Česku a na Slovensku.[3]

2020 - Zrození SINNERS[editovat | editovat zdroj]

27. ledna SINNERS vstupují do Counter-Strike: Global Offensive podpisem sestavy: CaNNiE(Sniper), beastik(Kapitán), ZEDKO(Rifler), SHOCK(Rifler), NEOFRAG(Entry-Fragger). Již v únoru téhož roku zaznamenali svůj první významný úspěch, když vyhráli turnaj Supreme Masters European Invitational 2020, konaný ve švýcarském Amriswilu. [4]

V červnu se SINNERS podařilo ovládnout dvě hlavní české Counter Strike ligy, a to jarní split Sazky eLeague a 1.COOL Ligu, čímž nastartovali tříletou absolutní dominanci české Counter Strike scény. V říjnu pak triumfovali i v podzimním splitu Sazka eLEAGUE a v listopadu se stali Mistry České republiky poté, co porazili tým ENTROPIQ 3:1. [5]

V listopadu z hlavní soupisky sestupuje AWP hráč CaNNiE na lavičku[6] a následně oznámil konec kariéry[7]. Na jeho místo přichází Oskar, vlastním jménem Tomáš Šťastný, jeden z historicky nejlepších sniperů světa který zažil angažmá v uznávaných německých MOUZ, v Hellraisers či v týmu Sprout.[8]

Celý rok také SINNERS zaznamenávali prezenci na světové scéně, kde se konzistentně umisťovali v B - Tier turnajích na průměrných příčkách, a rok zakončovali na 63. příčce světového žebříčku.

2021 - Zlomový rok pro SINNERS[editovat | editovat zdroj]

Nastal zlomový rok, kdy se SINNERS v lednu umístili druzí ve Vulkan Fight Series, což je dostalo do světové třicítky[9]. V únoru následovala výhra v Shadow League, která SINNERS posunula na 25. místo ve světovém žebříčku HLTV.[10]

V dubnu postoupili do 2. nejvyšší Counter Strike ligy, ESEA Premier (Dnes známá pod jménem ESL Challanger), kterou v červnu celou vyhráli a tím si zajistili postup do nejvyšší Counter Strike ligy, ESL Pro League. [11] Tento úspěch je vrátil zpět do nejlepší světové třicítky na 26. příčku žebříčku HLTV. V červnu SINNERS také obhájili titul Sazka eLEAGUE a podruhé vyhráli její jarní část. [12]

V červenci vstoupili do ESL Pro League, kde v prvním zápase porazili tehdejší 3. nejlepší tým světa, G2 eSports [13]. Nepodařilo se jim ale navázat na tento úspěch a skončili ve skupinové fázi na děleném 17. místě (ze 24).[14]

V září SINNERS vyhráli kvalifikaci na Intel Extreme Masters XVI - Fall: Europe, což byl kvalifikační turnaj na CS:GO Major, největší turnaj světa. Tímto úspěchem se dostali mezi dvacítku nejlepších týmů na světě a obsadili 19. pozici v žebříčku světových týmů HLTV, stávají se tak jediným českým CS:GO týmem, který se dostal do nejlepší světové dvacítky.[15][16]

V hlavní části turnaje v úvodních zápasech Sinners porazili Counter Strike giganty Heroic[17], Complexity a Endpoint. Následně prohráli 14:16 do Movistar Riders a 8:16 proti legendárním Astralis, čím se dělili s dalšími dvěma týmy o 3. místo ve skupině a postup na Major, v tie-breakeru o třetí místo neuspěli a tak na turnaji skončili bez postupky na Major.

V říjnu SINNERS obhájili titul a opět vyhráli podzimní část české Sazka eLEAGUE[18]. V listopadu opět získali titul Mistrů České republiky, čímž se stali dvojnásobnými mistry České republiky. Rok zakončili jako 31. nejlepší tým na světě.

2022 - Vzestup a pád[editovat | editovat zdroj]

12. ledna tým opustil oskar a na jeho místo přichází forsyy z konkurenčních Enterprise. V lednu již s novou posilou umisťuji třetí na B-Tier turnaji Malta Knockout Series #5. V únoru tento výsledek zopakovali v šesté Malta Knockout Series.

Dne 2. března SINNERS přepsali historii, když jako historicky první český tým úspěšně postoupili do uzavřené kvalifikace na Mistrovství Světa - PGL Major RMR Antwerp. V dubnu se SINNERS umístili na druhém místě Tipsport Cup Bratislava kde ve finále podlehli evropskému týmu Apeks.

21. dubna SINNERS začala jejich doposud největší zkouška, kvalifikace na PGL Major Antwerp v Belgii, která se konala v rumunském Bukurešti. V jejich prvním zápase porazili francouzský tým HEET poměrem 16:11 (Mapa: Vertigo). V druhém zápase však podlehli dánským Copenhagen Flames 9:16 (Mapa: Overpass). Následovala výhra nad týmem Team Spirit 16:6 (Mapa: Nuke) a porážka proti Ninjas in Pijamas 1:2 na mapy (Inferno 8:16, Overpass 11:16).

V osudovém zápase o postup na světový Major SINNERS padli proti Bad News Eagles v poměru 1:2 na mapy (Mirage 16:10, Nuke 6:16, Inferno 14:16) a velký Major je tak minul o osudové dvě kola. [19] Toto obrovské zklamání výrazně otřáslo týmem, a v důsledku této tvrdé porážky hned v následujícím měsíci odchází nejlepší hráč SINNERS, NEOFRAG, do evropského týmu OG eSports. [20] Po odchodu NEOFRAGA SINNERS výrazně ubrali na tempu, NEOFRAGA před nalezením náhrady musel zastupovat kouč SINNERS, tomkeejs, a výsledky tak šli výrazně dolu. V červnu SINNERS poprvé za svojí existenci prohrávají český turnaj a z Tipsport Online Cupu 2022 berou 3. Místo. Navzdory špatným výsledkům se SINNERS později podařilo ovládnout jarní část Sazky eLEAGUE a tak po třetí obhájit titul v této soutěži. V červenci pokračovali výhrou na Sazka eCUP Summer 2022.

15. července SINNERS oznámili příchod Patrika "Zero" Žúdela, a SINNERS jsou tak opět kompletní. Během následujících měsíců však SINNERS předváděli nekonzistentní výsledky jak v Evropě, tak v České republice.

V září se na Pražském Tipsport Cupu umístili na 4. místě. V Evropě se jim nedaří dostat se ze skupinových fází soutěží. SINNERS tak zažívali doposud nejtěžší období ve své existenci. V tentýž měsíc se jim těsně nepodařilo postoupit na BLAST Fall EU Showdown, kde v kvalifikaci proti tureckému týmu Eternal Fire prohráli 1:2 na mapy (Overpass 16:11, Nuke 14:16, Inferno 8:16).

V Říjnu se SINNERS poprvé za jejich historii nepodaří ovládnout zimní část Sazky eLEAGUE, když vypadli v semifinále proti eSubě 0:2 na mapy (Mirage 7:16, Overpass 6:16). Z turnaje si nakonec odnesli třetí místo.

V listopadu se jim však na MČR podařilo po třetí obhájit titul mistrů České republiky výhrou nad týmem eSuba 2:1 (17:19 Mirage, 16:8 Nuke, 16:11 Overpass).

Sezonu zakončili v prosinci výhrou Sazka eCUP Winter 2022. Celý rok se pohybovali okolo 32 až 50 pozice na HLTV žebříčku.[21] 23. listopadu se Forsyy přesunul na lavičku a do týmu se vrátil legendární Oskar, který byl na ročním angažmá v organizaci Titans.

2023 - Další změna soupisky[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 2023 se SINNERS nedaří najít formu, a nedaří se jim dobře umisťovat v evropských soutěžích. Další rána přichází 24. února kdy Zero dobrovolně sestupuje ze soupisky, a nahradit ho tak musí hráč z Akademie, outex.

20. března Zero oznámil konec kariéry. a 22. března do týmu oficiálně přichází KWERTZZ, jakožto náhrada za Zera, a tým je tak opět kompletní.

3. dubna SINNERS sestoupili na 90. místo v HLTV žebříčku, jejich nejhorší umístění od Října 2023.

28. května SINNERS prohráli české derby proti Dynamu Eclot a tak se umístili druzí na Bratislavském Tipsport Cupu. V červnu SINNERS postoupili zpět do druhé ligy - ESL Challanger Leauge (Dřív známou jako ESEA Premier League) díky druhému místu v evropské ESEA Advanced lize.

V září přišla velká změna, a to globální přechod ze hry CS:GO na hru CS2.

V listopadu poprvé za dobu své existence nevyhráli Mistrovství České republiky, a skončili na 4. místě, když v souboji o finále podlehli týmu Sampi 0:2 (5:13 Anubis, 10:13 Ancient) a následně prohráli i v souboji o 3. místo s týmem Unity 1:2 (11:13 Anubis, 13:10 Nuke, 10:13 Ancient).

13. prosince odešel po dohodě s týmem Simon "KWERTZZ" Horák, jehož styl hry prý nezapadal do herního stylu týmu.

15. prosince přišla nečekaná zpráva v podobě odchodu stabilního pilíře týmu, Jindřicha "ZEDKO" Chyby který byl součástí organizace od jejího vzniku, do týmu Sampi. V ten samý den jsou ale oznámeny náhrady, které doplní mezery v sestavě. Po roce a půl se do týmu vrací Adam "NEOFRAG" Zouhar a jako druhý přichází z německé organizace Sprout Filip "AJTT" Dolenský, jehož jméno bylo se SINNERS skloňováno už v roce 2022 po odchodu NEOFRAGA do OG.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SINNERS Esports. Liquipedia Counter-Strike Wiki [online]. [cit. 2023-10-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. CS:GO tým SINNERS Esports je konečně oficiální, potvrzeno je hraní na plný úvazek. PLAYzone.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  3. ŠVEJDA, Milan. Sinners come to life.. www.hltv.org [online]. HLTV.org, 2020-08-01 [cit. 2023-04-10]. Dostupné online. 
  4. The Sinners are the new Supreme Masters. virtualetix [online]. 2020-02-06 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. TEAM, EPLAYER. MČR 2020 je u konca! SINNERS završujú svoju dominanciu. EPLAYER [online]. 2020-11-23 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  6. Dvojnásobný šampion Sazka eLEAGUE Cannie opouští aktivní sestavu Sinners. iSport.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  7. Každá pohádka jednou končí, říká Cannie a definitivně se loučí s kariérou CS:GO hráče. PLAYzone.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  8. Úřadující šampioni SINNERS posilují, přichází hvězdný „oskar“ Šťastný - Sport.cz. www.sport.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  9. https://www.hltv.org/ranking/teams/2021/february/1
  10. https://www.hltv.org/ranking/teams/2021/february/8
  11. Přepište dějiny českého esportu! SINNERS postupují mezi světovou elitu do ESL Pro League. PLAYzone.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  12. Prestižní finále Sazka eLeague ovládli Sinners a Hippomaniacs. Sazka [online]. 2023-10-01 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  13. Obrovská euforie! SINNERS po fantastickém výkonu poráží třetí nejlepší tým světa. PLAYzone.cz [online]. [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  14. https://www.hltv.org/events/5554/esl-pro-league-season-14
  15. https://www.hltv.org/events/6074/iem-fall-2021-europe-closed-qualifier
  16. https://www.hltv.org/ranking/teams/2021/september/6
  17. https://www.hltv.org/team/7175/heroic
  18. Prestižní finále Sazka eLeague ovládli Sinners a Hippomaniacs. Sazka [online]. 2023-10-01 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  19. https://www.hltv.org/matches/2355824/sinners-vs-bad-news-eagles-pgl-major-antwerp-2022-europe-rmr-b
  20. Hotovo! Český klenot NEOFRAG končí v SINNERS a míří do OG. Sazka Esport [online]. [cit. 2023-10-03]. Dostupné online. 
  21. SINNERS team overview [online]. hltv.org [cit. 2024-04-22]. Dostupné online. (anglicky)