Rychlovský hrádek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rychlovský hrádek
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba13. století
Zánik14. století
Poloha
AdresaNa Hradišti, Benecko, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Rychlovský hrádek
Rychlovský
hrádek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rychlovský hrádek (též Hradiště u Dolních Štěpanic) je zaniklý hrad, který stával jihozápadně od Štěpanické Lhoty a severozápadně od Horních Štěpanic v katastrálním území Horní Štěpanice u obce Beneckookrese Semily. Vznikl na konci třináctého století a zachovaly se z něj terénní pozůstatky opevnění.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle archeologických nálezů byl hrad založen v poslední čtvrtině třináctého století a zanikl již na počátku čtrnáctého století.[1] O jeho existenci se nedochovaly žádné písemné prameny, ale zakladateli mohli být příslušníci rodu Valdštejnů,[2] kterým patřila většina okolní krajiny včetně hradu v Dolních Štěpanicích[1] a kteří ho mohli využít k ochraně okrajové části svého panství v počátcích kolonizace kraje.[2]

Zbytky hradu nejsou zaznamenány na tereziánském a josefínském katastru ani na Grauparově mapě Krkonoš z roku 1765.[1]

Podoba[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se jednodílný hrádek nepravidelného tvaru, v jehož konstrukcích hrálo významnou úlohu dřevo. Na severu a východě jej chránil příkopvalem, na jihu a západě příkrý sráz. V severní části byl val přerušen v místech, kde se pravděpodobně nacházel vstup do hradu. V hradním jádře se nedochovaly žádné pozůstatky zástavby, kterou neodhalily ani malé archeologické sondy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c FIŠERA, Zdeněk. Tři neznámá hradiště na Jilemnicku. In: Ročenka Klubu Augusta Sedláčka 1987. Plzeň: DK ROH Plzeň, 1987. Dostupné online. S. 41–42. Archivováno 24. 11. 2018 na Wayback Machine.
  2. a b c DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Hradiště u Dolních Štěpanic, s. 196. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]