Rudolf Wiesner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf Wiesner
Narození11. prosince 1890
Bílsko-Bělá
Úmrtí14. června 1974 (ve věku 83 let)
Fritzlar
Povolánípolitik
Politické stranyJungdeutsche Partei
Národně socialistická německá dělnická strana
Funkcečlen Reichstagu Nacistického Německa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rudolf Ernst Wiesner (11. prosince 1890 Bílsko, Rakousko-Uhersko – 14. června 1974[1] Fritzlar, Spolková republika Německo) byl německý nacistický politik, vůdce Mladoněmecké strany v Polsku.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Alexandrovicích, části města Bílska, které tehdy patřilo do Rakouska-Uherska. Pocházel z dělnické rodiny. Absolvoval gymnázium v Bílsku a poté stavební fakultu Technické univerzity ve Štýrském HradciRakousku. V roce 1922 byl zvolen do zastupitelstva Bílska a tuto funkci plnil po celé meziválečné období. Od roku 1935 působil jako místostarosta města Bílska.

V roce 1931 založil Mladoněmeckou stranu v Polsku (Jungdeutsche Partei in Polen), jež byla programově obdobou Sudetoněmecké strany (henleinovců) v Československu. Byl jejím vůdcem po celou dobu její existence, do roku 1939, kdy byla bez odporu začleněna do Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP). Z taktických důvodů odmítl bojkot polských parlamentních voleb německou minoritou v roce 1935, načež jej polský prezident Ignacy Mościcki jmenoval členem polského Senátu.

Před německým vpádem do Polska v roce 1939 byl Wiesner pro spolupráci s nacistickou pátou kolonou zatčen. Na základě senátorské imunity však byl z vazby propuštěn, načež odjel na území Svobodného města Gdaňsk. Tehdy se v Německu uvažovalo o vyhození Wiesnerovy vily v Bílsku do povětří jako o účinné operaci pod falešnou vlajkou, která by posloužila jako záminka k napadení Polska, nakonec bylo rozhodnuto, aby byla fingovaně přepadena říšská vysílačka v Gliwicích (tehdy Gleiwitz na německém území).

Po vypuknutí druhé světové války byl jmenován oberführerem SS a získal post v hlavním oddělení vnitřní správy okupační správy Generalgouvernementu. Od 7. července 1940 do konce války byl poslancem Reichstagu. Po válce se usadil v německé spolkové zemi Hesensko. Zemřel 14. června 1974 ve Fritzlaru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GRUNBERG, Karol. Rudolf Ernst Wiesner i jego Jungdeutsche Partei in Polen czyli czarna karta historii Bielska i Białej. Patriotyczne Bielsko-Biała [online]. 2014-02-07 [cit. 2018-11-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-12-12. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • STOCKHORST, Erich. 5000 Köpfe. Wer war was im 3. Reich. Kiel: Arndt, 200. ISBN 3-88741-116-1. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]