Rubín (Mostecká pánev)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rubín
Vrch Rubín od severu
Vrch Rubín od severu

Vrchol351,7 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříMostecká pánev / Žatecká pánev / Čeradická plošina / Pšovská plošina
Souřadnice
Rubín
Rubín
Horninabazanit
PovodíOhře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rubín (351,7 m n. m.) je vrch v Mostecké pánvi v jižní části Ústeckého kraje. Nachází se nad vsí Dolánky, čtyři kilometry severovýchodně od Podbořanokrese Louny. Na vrcholu se nachází pravěké a raně středověké hradiště Rubín.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Vrcholová plošina

Bazanitový vrch s nadmořskou výškou 351,7 metru vznikl vypreparováním třetihorní diatrémy.[1] Nachází se nad pravým břehem Doláneckého potoka, jehož údolí převyšuje o více než osmdesát metrů, a od severu a západu tak tvoří výraznou krajinnou dominantu. Na jižní a východní straně je převýšení podstatně menší. Vrcholová část o rozměrech zhruba 110 × 60 metrů je poměrně plochá a protažená ve směru západ–východ.[2]Geomorfologickém členění Česka je součástí celku Mostecká pánev, podcelku Žatecká pánev a okrsku Čeradická plošina.[1]

Rubín je hodnotným stanovištěm teplomilné květeny. Na přelomu 19. a 20. století zde v řadě menších lomů probíhala těžba kamene.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Rubín, s. 385. 
  2. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2020-06-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]