Robert Hunter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert Hunter
Robert Hunter
Robert Hunter
Základní informace
Rodné jménoRobert Burns
Narození23. června 1941
San Luis Obispo, Kalifornie, USA
Úmrtí23. září 2019 (ve věku 78 let)
San Rafael, Kalifornie, USA
Příčina úmrtíHIV
Žánryfolk rock, bluegrass, country rock, rock and roll, psychedelický rock, blues-rock
Povoláníhudebník, zpěvák-skladatel, básník, překladatel
Nástrojekytara, harmonika, mandolína, kontrabas, trubka, zpěv
Aktivní roky1962–present
VydavateléFelix, Dark Star, Round
Příbuzná témataGrateful Dead
OceněníAmericana Lifetime Achievement Award for Songwriting (2013)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert C. Christie Hunter (* jako Robert Burns 23. června 1941, San Luis Obispo, Kalifornie, USA23. září 2019, San Rafael[1][2]) byl americký básník, zpěvák, hudební skladatel, překladatel a kytarista, nejvíce známý jako člen rockové skupiny Grateful Dead.

Hunter se narodil poblíž San Luis Obispo v Kalifornii a ve svém dětství strávil nějaký čas v pěstounských domovech, protože jeho otec opustil rodinu a uchýlil se ke čtení a psaní. Rok navštěvoval univerzitu v Connecticutu a poté se vrátil do Palo Alto, kde se spřátelil s Jerrym Garcíou. Garcia a Hunter zahájili spolupráci, která trvala po zbytek Garcíova života.

García a další vytvořili Grateful Dead v roce 1965 a po nějaké době začali pracovat s texty, které Hunter napsal. García ho pozval, aby se připojil ke skupině jako textař, a Hunter významně přispěl k mnoha jejich albům, počínaje Aoxomoxoa v roce 1969. V průběhu let Hunter psal texty do řady podpisovaných souborů skupiny, včetně Dark Star, Ripple, Truckin, China Cat Sunflower a Terrapin Station. Hunter byl uveden do Rock and Roll síně slávy s Grateful Dead v roce 1994, a je jediný non-performer, který byl uveden jako člen skupiny. Po jeho smrti ho časopis Rolling Stone označil za „jednoho z nejambicióznějších a nejoslnivějších lyricistů rocku“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert Hunter (lyricist) na anglické Wikipedii.

  1. BROWNE, David. Robert Hunter, Grateful Dead Collaborator and Lyricist, Dead at 78 [online]. September 24, 2019 [cit. 2019-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Robert Hunter, Grateful Dead Lyricist, Dies at 78. The New York Times. September 24, 2019. Dostupné online [cit. September 23, 2019]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]